SAD pokušavaju da regulišu vještačku inteligenciju

0

Američka administracija donijela je izvršnu naredu o vještačkoj inteligenciji, koja bi trebala da unese stepen izvjesnosti buduću regulaciju sve moćnijih sistema vještačke inteligencije (AI), piše Axios.

Sjedinjene Američke Države (SAD) ovom naredbom pokušavaju da uvedu nadzor nad razvojem vještačke inteligencije.

Uporedo sa SAD, i Evropska unija ove godine radi na zavšavanju sveobuhvatne regulative o vještačkoj inteligenciji koja uključuje i novčane kazne. Ove EU norme neće stupiti na snagu pre 2025. godine.

Ipak, izvšrna naredba SAD je u suštini podzakonski akt, koji buduće administracije mogu da ponište, prenosi Bankar.me.

Plan tima predsjednika Džozefa Bajdena je da vladine agencije ispitaju primenu vještačke inteligencije u različitim djelatnostima, po ministarstvima, ali im je prepušteno da detalje same razrade.

Naredba se neće primjenjivati samo generativne programe vještačke inteligencije koji su dobili najviše pažnje javnosti, već i na „bilo koji sistem zasnovan na mašinskom učenju koji nudi predviđanja, preporuke ili odluke“, kako pokazuje analiza Ernest&Young (EY), a prenosi Axios.

Najznačanija i najstroža odredba naloga je obavezno testiranje ovih programa.

Nacionalni institut za standarde i tehnologiju će razviti standarde za testiranje do avgusta 2024. godine, a programeri će, prema Zakonu o odbrambrenoj proizvodnji, biti u obavezi sa da dostave svoje rezultate testiranja.

Naredba predviđa da Ministarstvo trgovine razvije standarde za otkrivanje i označavanje sadržaja koji je generisan uz pomoć vještačke inteligencije. Takođe, svaka savezna agencija će imenovati službenika zaduženog za vještačku inteligenciju u roku od 60 dana, a međuagencijski savet za vještačku inteligenciju će koordinisati cijeli proces.

Naredbom se obećava i sprovođenje zakona o zaštiti potrošača, kako bi se sprečila diskriminacija putem vještačke inteligencije.

Međutim, Axios napominje da je naredba izostavila niz pravila o kojima je bilo reči na ovogodišnjim javnim raspravama.

Na primjer, ne postoji režim licenciranja za najnaprednije modele i ne postoji zabrana korišćenja tehnolgije sa najvećim rizikom. Naredba ne nalaže objavljivanje detalja o podacima o obuci i veličini modela, a mnogi stručnjaci i kritičari tvrde da je upravo ovo od suštinskog značaja za razumijevanje tehnologije i predviđanje potencijalne štete.

Ne postoje ni smernice o tome kako će se autorska prava ili drugi oblici zakona o intelektualnoj svojini primjenjivati na dela koja je stvorila vještačka inteligencija, o čemu sada odlučuju sudovi.