SAD odustaje od međunarodnog sporazuma o oporezivanju digitalnih usluga

0

Francuska je u ponedjeljak optužila Sjedinjene Države da su odlučile uskratiti podršku međunarodnom sporazumu kojim bi se reguliralo oporezivanje velikih digitalnih kompanija.

SAD je prvo zatražio međunarodno rješenje za oporezivanje digitalnih usluga koje bi trebala izraditi Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), podsjetio je francuski ministar u razgovoru za radio postaju France Inter.

Sada iz Washingtona signaliziraju da više i nisu sigurni da bi to bilo najbolje rješenje, poručujući da će uvesti carine francuskim kompanijama zbog odluke Pariza o uvođenju 3-postotnog poreza digitalnim firmama, ističe Le Maire.

Priznaje ujedno da je većina kompanija koje će podlijegati obavezi plaćanja tog poreza iz SAD-a.

Le Maire je istupio u medijima nekoliko sati uoči objave američkog izvještaja o francuskom porezu na globalne digitalne kompanije, primjećuje dpa.

Izvještaj bi mogao poslužiti kao osnova za američke protumjere, uključujući mogući porez na uvoz francuskih vina, čime je već zaprijetio predsjednik Donald Trump.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u avgustu da je s američkim predsjednikom postigao dogovor kojim će se izbjeći direktni sukob dvije zemlje. “Posrednik” je trebao biti OECD kojem je povjerena zadaća izrade globalnih smjernica za oporezivanje digitalnih usluga.

Trenutno te kompanije plaćaju porez po daleko nižim stopama nego klasične kompanije, što je u Evropi potaknulo žestoke rasprave o potrebi zatvaranja porezne ‘rupe’.

Evropska komisija procjenjuje da internetske kompanije u prosjeku plaćaju porez na dobit po stopi između osam i devet posto a katkada i daleko nižima. Usporedbe radi, klasične kompanije plaćaju ga po stopi od 23 posto.

Hina