Sa 200 dolara u tri godine stvorio online carstvo vrijedno 10 miliona dolara

0

Prije tri godine tada 33-godišnji prodavač solarnih panela, Trevor Chapman, nezadovoljan svojim poslom odlučio je iz temelja promijeniti vlastiti život, stvorivši pri tome, sasvim slučajno pravo malo internetsko carstvo vrijedno 10 miliona dolara.

– Došlo je vrijeme kad sam se morao opametiti. Razmišljao sam, hoću li početi uživati u životu tek kada mi djeca odrastu ili sad – prisjeća se Chapman.

Zbog rasta trenda kupovine putem interneta, ali i svog prijašnjeg iskustva Chapman se odlučio na otvaranje online trgovine LDSman.com u koju je tada uložio 200 dolara.

Kako pojašnjava, to je tada bila najjeftinija opcija. Najveći dio sredstava uložio je u oglašavanje putem društvenih mreža, a svega dva dolara uložio je u internet domenu, piše CNBC.

– U jednom trenutku, shvatio sam da više ne želim raditi to što radim. Zapravo me na sve potaknula jedna izjava Warrena Buffetta koja mi se neprestano vrtjela po glavi: “Ako ne pronađeš način kako zaraditi novac dok spavaš, onda ćeš raditi do kraja života”’. Nisam je mogao izbaciti iz glave i krenuo sam razmišljati šta bi mogao pokrenuti – objašnjava.

Kako pojašnjava, u početku posao je odrađivao u svoje slobodno vrijeme i najčešće u večernjim satima, a već nakon nekoliko dana vidio je rezultate svog rada.

– Nakon samo dvije sedmice zaradio sam 10.000 dolara. Mislio sam da sanjam, a onda u samo tri mjeseca, promet je prerastao milion dolara – dodao je, prenosi Novac.hr.

Iako je u jednom trenutku čak i izgubio dio novca, tajna uspjeha njegove trgovine bila je u brzini, ali i sklopljenoj saradnji s brojnim kineskim proizvođačima.

S prvim zarađenim milionom, Chapman se odlučio na kupovinu vlastitog skladišta i zapošljavanje stalnih radnika kako bi svoju uslugu učinio još bržom i učinkovitijom.

– U tom trenutku javio mi se investitor koji je htio moju stranicu pripojiti svojoj globalnoj platformi. Nudio mi je tri miliona dolara, ali odlučio sam ga odbiti – ističe Chapman.

Nedugo nakon prve ponude, tačnije 2018. godine, vođen svojom prvotnom idejom o “slobodnom životu” Chapman se odlučio na prodaju svog malog carstva.

Tako je Clarke Capitalu za 10 miliona dolara prodao cijelu infrastrukturu. Danas ovaj sasvim slučajni milioner drži online predavanja o internet trgovini putem kojih novim budućim poduzetnicima otkriva tajne uspjeha u ovom poslu.

(Novac.hr)