Ryanair ukida niz jesenskih letova

0

Irski diskontni avioprijevoznik Ryanair objavio je da će znatno smanjiti broj letova ove jeseni zbog kašnjenja naručenih Boeingovih aviona.

Ryanair, jedan od najvećih kupaca Boeingovih aviona, navodi u saopćenju da je u razdoblju od septembra i decembra očekivao isporuku 27 aviona.

Zbog kašnjenja u proizvodnji u pogonu Spirit Fuselage u Wichiti, u saveznoj državi Kansas, i zastoja u popravcima i isporukama u Seattleu sada očekuju da će im od oktobra do decembra biti isporučeno samo 14 aviona, prenio je SEEbiz.

Ryanair će zato od kraja oktobra smanjiti broj letova, izvijestili su, dodajući da će putnike obavijestiti idućih dana elektronskom poštom.

Iz baze u belgijskom Charleroiju povući će tri aviona, dva iz Dublina i pet iz zračnih luka u Italiji, uključujući Bergamo, Napulj i Pisu. Planiraju smanjiti broj aviona i u britanskoj zračnoj luci East Midlands, portugalskom Portu i njemačkom Koelnu.

– Trenutno procjenjujemo da kašnjenja isporuka neće značajno utjecati na naš ciljani promet u ovoj godini od 183,5 miliona (putnika) – rekao je izvršni direktor grupe Michael O'Leary.

No, ako se kašnjenja pogoršaju ili se protegnu i na od januara do marta 2024. godine, možda će morati ponovno razmotriti procjenu i blago je sniziti, dodao je O'Leary.