Rusija preuzima tržišta pšenice od Amerike i EU?

0

Rusija, koja postaje najveći izvoznik pšenice na svijetu, nastavlja sa potiskivanjem EU i SAD sa unosnih tržišta i želi da dostigne izvoz od 77,7 milijardi tona ove žitarice godišnje, navode ekonomski portali.

Ako uspije da uđe i učvrsti pozicije u Iraku, Saudijskoj Arabiji i Alžiru, Rusija će definitivno preuzeti glavnu ulogu u isporuci pšenice na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi. 

Ekonomisti objašnjavaju da cijene proizvoda postaju sve važniji faktor u ekonomiji koju karakteriše niska cijena nafte. Niža cijena crnog zlata ide u prilog ruskom izvozu pšenice. Cijena žitarica izražena u dolarima ostaje na relativno niskom nivou zbog smanjenja troškova za gorivo i slabljenja nacionalne valute.

Pošto je cijena nafte niska, arapske zemlje se pitaju zašto da plaćaju uvoznu pšenicu milione dolara više nego što je potrebno. 

Konkurentna cijena ukazuje na to da ruska pšenica može da zauzme glavni dio na tržištima koja su za nju otvorena. 

Nedavno je i tradicionalni kupac američkog žita Irak naveo da razmatra mogućnost učestvovanja ruske pšenice u državnom otkupu.

Sadržaj glutena, zasad, nije u skladu sa zahtjevima iračkog uvoza, međutim, ruska pšenica je jeftinija 10 do 12 dolara po toni od američke. 

Ruski izvoz pšenice porastao je za 47 odsto, i to na 52 miliona tona u sezoni 2017/2018. godina. 

Stručnjaci smatraju da bi izlazak Rusije na tržište Iraka ili Nigerije negativno uticao na SAD, a ruska ekspanzija u Alžiru i Saudijskoj Arabiji pogodila bi EU.

Za Evropljane bi posebno stresna bila isporuka ruske pšenice u Alžir. 

EU, a posebno Francuska, za sada dominira u toj zemlji, dok Rusija nije među izvoznicima na tom području.

Saudijska Arabija je od vitalnog značaja za Njemačku, Poljsku i baltičke zemlje.

Međutim, Rusija već priprema probne isporuke pšenice u tu zemlju, prenosi “Ruska riječ”.

Srna