Rusija planira puniti evropska skladišta plina

0

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao Gazpromu, naftnom divu pod kontrolom države, da počne puniti evropska skladišta plina nakon što Rusija popuni svoje zalihe, što bi se moglo dogoditi do 8. novembar.

– Čim dovršimo punjenje podzemnih skladišta plinom u Rusiji, krenut ćemo to raditi i u Evropi – rekao je Putinu Aleksej Miler, direktor Gazproma, tvrtke pod većinskom kontrolom Kremlja.

Gazprom će puniti podzemna skladišta plina u Njemačkoj i Austriji, prenosi agencija Hina.

Veleprodajna cijena prirodnog plina ove je godine dosegnula rekordno visoke vrijednosti u nizu evropskih država, a računi za kućanstva i kompanije već su naglo porasli te bi s hladnijim vremenom mogli postati još veći.

Kontinent je sve ovisniji o prirodnom plinu zbog napuštanja ugljena i nuklearne energije, a Rusija i Norveška su ove godine smanjile svoje pošiljke, navodeći tehničke razloge.

Energetska industrija duboko je podijeljena oko toga je li Rusija smanjila svoje isporuke plina Evropi kako bi stvorila pritisak za odobrenje Sjevernog toka 2, koji čeka dozvolu u Njemačkoj, piše Reuters.

Plinovod koji podvodnim putem spaja te dvije zemlje financirali su Gazprom i njegovi europski partneri, usprkos protivljenju SAD i nekih evropskih država poput Ukrajine i Poljske.

Moskva ističe kako bi Sjeverni tok 2, koji će udvostručiti ruske kapacitete za isporuku plina putem Baltika na 110 milijardi kubičnih metara, mogao biti spas za evropsko tržište tim energentom.