Rusi u Goraždu od otpada prave biznis

0

Vlasti BPK održale su juče sastanak sa ruskim investitorom koji će u ovom gradu otvoriti pogon za preradu plastičnog otpada. Investitor je već u Goraždu osnovao firmu. U novi pogon uložiće 300.000 eura i u prvoj fazi zaposliti 10 radnika.

Premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Aida Obuća sa ministrima u Vladi BPK Goražde za privredu, urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Mensadom Arnautom i Bojanom Krunićem sastala se u utorak sa predstavnicima kompanije „Bosnaplastik“ u vlasništvu ruskih investitora, zainteresovanih za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta u Goraždu. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Grada Goražde Muhamed Ramović.

Radi se o novoj investiciji na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a  predstavnici  firme kazali su da su za početak spremni uložiti oko 300.000 eura u razvoj kompanije u Goraždu, gdje bi u prvoj fazi bilo zaposleno oko 10 radnika.

Prema riječima premijerke Obuće, Vlada BPK Goražde će pružiti podršku ovoj investiciji u smislu davanja na korištenje lokaliteta bivše kasarne „Šišeta“, bez naknade.

Skupljaće flašice na području BPK

„U oktobru mjesecu 2019.godine, firma „Bosnaplastik“ je registrovana na području Grada Goražde. Radi se o stranom investitoru ali koji je registrovao firmu u BiH, tačnije u Gradu Goražde. To je firma koja prerađuje PET ambalažu i čvrste polinere, dakle, radi se o klasičnim plastičnim flašicama koje će se skupljati na području našeg kantona i prerađivati u ovoj firmi. Spremni smo sa svoje strane krenuti u podršku ovoj investiciji na način da ćemo dati bivšu kasarnu Šišeta na korištenje bez naknade, ukoliko se ispune oni uslovi koje mi zahtijevamo, a to je prije svega da se u potpunosti osposobi ovaj objekat i prilagodi otvaranju ovog pogona od strane investitora. Prije nego što dođe do potpisivanja ugovora mi smo obavezni da dobijemo saglasnost Vlade za ustupanje objekta na privremeno korištenje i potpisivanje ugovora, a vremenski period na koji se daje na korištenje ne može biti duži od onog na koji je nama dato na korištenje, a to je šesti mjesec 2023.godine“, istaknula je Obuća.

Podršku će pružiti i Gradska uprava Grada Goražde.

”Prije nekoliko mjeseci oni su posjetili Goražde kako bi razgovarali o pokretanju biznisa. Obzirom da smo vidjeli da se radi o ozbiljnom investitoru onda smo razmišljali koja bi to najbolja bila lokacija, gdje bi smjestili pogone. Održali smo radni sastanak sa premijerkom i ministrima i zaista imali veliko razumijevanje, tako da smo zajedno dogovorili da im ponudimo Šišeta, gdje je u pitanju vojna neperspektivna imovina. Vlade BPK-a i Gradska uprava će u najkraćem roku izdati potrebne dokumente i naravno oni su u obavezi da izvrše sve pripremne radnje. Na današnjem sastanku oni su još jednom iskazali zahvalnost za razumijevanje Grada Goražda i Vlade BPK-a i mislim da nećemo imati zastoja. Ovo je vrlo važno i iz razloga što će olakšati i komunalnom preduzeću, jer će se građani kao i sve škole uključiti u sakupljanje plastičnih boca za što će dobijati naknadu, a tim će biti i čistiji grad“, kazao je gradonačelnik Ramović.

Kanton odabrali zbog susretljivosti administracije

Jedan od vlasnika kompanije Ibrahim Bikinieev izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom te se nada da će se ta saradnja nastaviti i u narednom periodu.

”Zadovoljan sam današnjim sastankom sa predstavnicima BPK-a i Grada Goražda. Imao sam ponuda da ulažem i u drugim gradovima u BiH, ali izabrao sam ovaj Kanton zbog otvorenosti, srdačnosti i spremnosti članova Vlade BPK-a i gradonačelnika da budu pri pomoći i da bude uspješan biznis. Bavimo se reciklažom plastike i naredne srijede smo se dogovorili da ćemo početi sa prvim koracima kada ćemo potpisati ugovor sa Vladom i spremni smo da ulažemo u ovaj biznis na području BPK-a, zbog čega smo jako zadovoljni”, kazao je Bikinieev.