Goražde: Moguće otvaranje pogona za preradu plastike

0

Predstavnici kompanije Bosnaplast Ibrahim i Ildar Bikinieev posjetili su danas Grad Goražde i održali sastanak sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima.

Sastanku je prisustvovala i premijerka BPK-a Aida Obuća sa ministrom za privredu Mensadom Aranutom i ministrom za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bojanom Krunićem.

Predstavnici kompanije informisali su sagovornike o svojm aktivnostima i želji da ulažu u ove krajeve. Riječ je o investicijama koje podrazumijevaju preradu PET ambalaže i tvrde plastike.

Ulaganje od 300.000 eura

Kako je rečeno na sastanku, Bosnaplast je za početak spreman uložiti oko 300.000 eura u razvoj kompanije u Goraždu, gdje bi u prvoj fazi bilo zaposleno oko 10 radnika.

”Dolazimo iz Rusije tačnije iz Moskve i ulažemo svoj kapital u BiH. U Goraždu želimo da pokrenemo pogone za recikliranje plastike i preradu PET ambalaže. Pratimo poslove u BiH i vidjeli smo prednost Goražda za otvaranje naših pogona, gdje planiramo mjesečno da prerađujemo 200 tona plastike, a uložićemo oko 300.000 eura i zaposliti u prvoj fazi 10 radnika. Od 2004. godine u Rusiji i Bjelorusiji se bavimo ovom djelatnošću, a u RS smo otvorili pogone prije dvije godine, tako da u Federaciju želimo u Goraždu da otvorimo pogone,“ kazao je Ibrahim Bikinieev i dodao kako su od strane predstavnika vlasti u Goražde primljeni na najbolji mogući način.

Podrška lokalne zajednice

“Ponudićemo odrđene prostore i da je riječ o jednom radnom mjestu mi ćemo se boriti, a ne za 10 radnih mjesta za početak kako su obećali. Mi kao Gradska uprava kao i do sada što smo bili na raspolaganju investitorima bićemo i njima”, kazao je gradonačelnik Ramović.

Bosnaplast je već podnio zahtjev za registraciju firme u Goraždu.

“To je dodatni plus kada se radi o privrednim subjektima i dobrobiti kada je firma registrovana na području BPK-a. Mi smo danas imali prvi zvanični sastanak, naredni slijedi za nekoliko dana a prije toga ćemo imati obilazak potencijalnih hala gdje bi se otvorio njihov pogon. Svaka priča koja ima pozitivan efekat na broj zaposlenih na području BPK-a jeste vrijedna pažnje i razgovora pa smo s tim u vezi danas održali ovaj sastanak. Dalji koraci i odluke zavisiće od ozbiljnosti samog investitora”, kazala je premijerka Obuća.