Rusi će na istoku BiH graditi veliko energetsko postrojenje, evo o čemu s radi

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat.

– Gas se u tečnom stanju transportuje na lokaciju potrošača. Pretvaranje prirodnog gasa u tečno vrši se za one potrošače do kojih je nemoguće ili neisplativo graditi gasnu infrastrukturu – rekao je Višković RTRS-u u Moskvi, gđe je razgovarao sa predstavnicima više kompanija u vezi sa projektom gasifikacije RS-a.

Premijer je naveo da bi Termoelektrana Gacko mogla da koristi tečni gas umjesto mazuta, dodajući da postoje i drugi potencijalni korisnici.

– Dogovorili smo se da napravimo projektni zadatak i sagledamo koji bi još potrošači, osim Termoelektrane Gacko, bili korisnici. Anketirat ćemo sve potencijalne korisnike i dostaviti parametre budućem investitoru, nakon čega će biti poznat iznos investicije – rekao je Višković.

Sastanku je prisustvovao i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koji je istakao da pojedine kompanije dugi niz godina iskazuju potrebu za korišćenjem prirodnog gasa.

– Studija će biti izrađena zajedno sa potencijalnim investitorom – rekao je Đokić za RTRS.