Rusi će kasniti s isporukom dizalice u Luku Brčko

0

Planirani rokovi druge faze revitalizacije Javnog poduzeća “Luka Brčko” u čijem se središtu nalazi isporuka nove lučke dizalice iz Rusije, zbog dešavanja u Ukrajini biće prolongirani.

Direktor JP „Luka Brčko“ Perica Josić za Radio Brčko je kazao da je prvobitno planirani rok za završetak druge faze bio 7. septembar ove godine, što je u praksi značilo isporuku dizalice iz Rusije početkom devetog mjeseca ove godine, a što je sada postalo upitno.

– Mi ćemo i danas i narednih dana imati intenzivne sastanke sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj i sa predstavnicima izvođača radova kako bismo utvrdili rokove i kako bi nam oni dali svoja uvjerenja do kada bi točno oni mogli da završe isporuku dizalice – kazao je Josić.

Josić je napomenuo da će od strane predstavnika Luke na sastanku biti traženo tačno obrazloženje razloga kašnjenja isporuke dizalice, te da dostavljač odredi neki rok u kojemu oni mogu dati garanciju da će to i završiti.

– Mi ćemo onda sve to sagledati i nakon toga odlučiti koji će biti naši daljnji koraci u traženju rješenja vezano za isporuku dizalice našem poduzeću – pojasnio je Josić.

Inače, treća faza revitalizacije Luke Brčko predviđa rekonstrukciju pruge sa izgradnjom pristupne ceste i taj projekat zvanično je započet 1. avgusta ove godine.

– Prije dva dana izvođač, austrijska firma „Strabag“ je nakon izvođenja geodetskih radova ušla u gradilište na način da mašine krče šipražje i druge prepreke, a ovih dana očekuje se i početak prvih iskopa – naznačio je Josić.

Ugovorena cijena za ove radove je oko 13,4 miliona KM, rok je 485 dana, a očekivanja su da rok bude ispoštovan.