Ruda će ponovo krenuti vozom iz bh. grada

0

Obnavljanje željezničkog kolodvora u Varešu je u završnoj je fazi, potvrdio je prije nekoliko dana načelnik opštine Vareš Zdravko Marošević.

– Za mjesec i po ili dva će krenuti transport ka luci Ploče, što će biti veliki posao za Željeznice Federacije – kazao je Marošević.

Kako je BiznisInfo.ba ranije objavio, projekat čišćenja i rekonstrukcije pruge na dionici stanica Vareš Majdan – Podlugovi počela je 1. juna. Projekat se realizira u saradnji sa Željeznicama FBiH.

Cilj projekta je čišćenja i rekonstrukcije pruge za uspostavljanje željezničkog saobraćaja od stanice Podlugovi do stanice Vareš Majdan.

Pored usluga čiji opseg će definirati Željeznice FBiH, navedena dionica će se koristiti za budući transport proizvoda privrednog društva Adriatic Metals BH do luke Ploče.

BiznisInfo.ba podsjeća da je kompanija Adriatic Metals ranije najavila da će krajem ove godine, tačnije već u novembru, krenuti s proizvodnjom i preradom rude u Varešu.

Marošević je neravno rekao da je investicija kompanije Adriatic Metals u Varešu vrijedna 300 miliona dolara. S druge strane, BiznisInfo.ba je ranije objavio da kompanija planira od vađenja rude zaraditi čak više od milijardu dolara.

U dokumentima ove kompanije navodi se procjena neto trenutne vrijednosti (NPV) projekta, nakon poreza, od milijardu i 62 miliona dolara. Riječ je o iznosu za koji strani investitori očekuju da će dobiti kao čistu zaradu.

Novac će im početi pristizati već od ove godine. Zarada će se produžiti u narednih 15 godina, a najveći dio će stići do 2030.

Ova investicija je oživjela Vareš u koji se sada doseljavaju mnogi radnici u potrazi za poslom.