RS ujednačila zakon s Federacijom BiH: Porezni dužnici neće moći osnivati firme

0

U Republici Srpskoj odnedavno je poreskim dužnicima zabranjeno osnivanje novih firmi. Slična praksa u FBiH prisutna je već duže vrijeme na osnovu Zakona o privrednim društvima FBiH.

Zabrana u RS-u se odnosi i na fizička i pravna lica koja nisu platila porez državi, a početkom primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku RS-a, konačno je izjednačen ovaj segment zakona između dva bh. entiteta. Dok pojedini privrednici pozdravljaju ovaj potez, eksperti upozoravaju da je protuustavan jer negativne posljedice duga firme ne može trpjeti fizičko lice.

Dodjela JIB-a

U Zakonu o poreskom postupku RS-a se navodi da se jedinstveni identifikacioni broj (JIB) neće dodijeliti pravnom licu čiji je osnivač pravno ili fizičko lice, ili povezana lica koja imaju dospjele a neizmirene poreske obaveze. Zabrana se odnosi i na pravna lica čiji je osnivač fizičko lice koje je osnivač drugog pravnog lica s udjelom u vlasništvu od najmanje 25 posto, te niz drugih kategorija. Poreska uprava RS-a će jedino oprostiti dug do 1.500 KM, pod uvjetom da se on izmiri u roku od osam dana od dana podnošenja zahtjeva za dodjelom JIB-a.

Ekonomski analitičar Damir Miljević upozorava da je ovaj zakon protuustavan jer je poreski dužnik firma, a ne osoba.

– Zato valjda postoje oblici organiziranja poput društva s ograničenom odgovornošću i akcionarska društva. Onemogućiti fizičkom licu da se bavi biznisom i osniva firmu samo zato jer je suvlasnik neke firme nije po zakonu. Poreski dužnik je privredni subjekt, a ne osnivač, suvlasnik niti akcionar – pojašnjava Miljević.

Ističe da će već neko podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS-a. Sud će, kazao je Miljević, taj predmet držati tri godine i onda će oboriti zakon. Poreska uprava će u međuvremenu naplatiti nešto novca i to je to, zaključuje on.

– Logika bi bila da se kazni direktor jer je on odgovorno lice, ali nigdje u pravilu vlasnik nije direktor i ne mora biti. Po logici zakona, sada je Vladi RS-a kao suvlasniku Fonda PIO koji je u velikim dugovima zabranjeno da osniva bilo kakvu novu instituciju ili pravno lice – tvrdi Miljević.

Primjer Lijanovića

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar kazao je da iako bi država trebala da prati porezne dužnike, ona to ne čini.

– Imate primjer Lijanovića, oni su, što na sebe što na razne prijatelje, otvorili desetine firmi, ostali su bili dužni i državi i mnogim dobavljačima, a ovamo se promoviraju kao uspješni poduzetnici – zaključuje Majić.

Supruga kao osnivač

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović pojasnio je za Faktor da je prilikom registracije firme potrebno priložiti i uvjerenje o neizmirenim obavezama. Ali u praksi se dešavaju određene situacije poput toga da dužnici osnivaju firmu na ime supruge, djeteta ili nekog drugog, kazao nam je Adnan Bukva, generalni dekretar Udruženja poslodavaca BPK. (Faktor)