RS bi do 2025. trebala imati oko 250 km autoputa

0

Direktor “Autoputeva Republike Srpske” Dušan Topić rekao je da bi, ukoliko sve bude išlo kako je planirano, Republika Srpska do 2025. godine trebalo da ima oko 250 kilometara autoputa.

Topić podsjeća da je auto-put od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do granice sa Srbijom definisan kao prioritet u projektima Republike Srpske i da je planirano da bude realizovan u nekoliko faza.

Riječ je o dužini od oko 70 kilometara, a prva faza podrazumijeva dionicu Brčko – Bijeljina – Rača, te most preko Save kod Rače.

Topić je podsjetio da je plan parcelacije za ovu dionicu auto-puta i gasovod usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske krajem 2019, a završeno je oko 90 odsto pitanja koja se tiču imovinsko-pravnih poslova.

Uz to, Sporazumom između Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na izgradnji auto-puta, odnosno brzog puta Sarajevo – Beograd – Sarajevo iz iste godine definisana je izgradnja mosta u Rači i zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji Srbije.

Topić kaže da Srbija finansira gradnju mosta koja je u toku, te da je u projekat uključena i Turska.

-Memorandum između Savjeta ministara i kompanije `Tašjapi` je potpisan u junu, a na osnovu toga turska kompanija je dostavila prijedlog komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju dionice od Brčkog do Rače koji predviđa projektovanje i izgradnju u dva lota – Brčko – Bijeljina i Bijeljina – Rača. Svi elementi su još u fazi razmatranja i rano je za bilo kakvo izjašnjavanje- rekao je Topić za “Glas Srpske”.

“Zeleno svjetlo” krajem prošle godine dobio je i plan parcelacije za dio od Vukosavlja do Brčkog, a počelo je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Topić kaže da je objavljen međunarodni poziv za finansiranje, projektovanje i gradnju te dionice auto-puta putem takmičarskog dijaloga, a sa dvije kompanije se ide u dalje pregovore.

-Raniji javni poziv za finansiranje, projektovanje i izgradnju dionica Vukosavlje – Brčko, Brčko – Bijeljina i Bijeljina – Rača je poništen zbog nezadovoljavajućih prijava. Nakon aktuelizovanja priče sa Turskom i konkretnijih koraka za realizaciju dionice Brčko – Bijeljina – Rača, te iskazane namjere Srbije da finansira dio ove dionice, ona je izostavljena iz novog javnog poziva- pojasnio je Topić.

Iz Vlade Republike Srpske nedavno je poručeno da u oktobru počinje izgradnja auto-puta od Banjaluke do Prijedora, o kojoj se govori duži period. Topić je potvrdio da koncesionar, a riječ je o kineskoj kompaniji, u skladu sa ugovorom sprovodi sve aktivnosti na tom projektu.

-Kako je najavljeno, za jedan manji potez u opštini Prijedor koncesionar je već ishodovao građevinsku dozvolu i u oktobru se očekuje početak radova. Radi se o izgradnji nadvožnjaka na lokalnom putu i dijela lokalnog puta- rekao je Topić.

Srna