Roboti potiskuju radnike u Walmartu

0

Američki maloprodajni lanac “Walmart” zapošljava na hiljade robota, koji uzimaju sve više radnih mjesta ljudima, pa su alarmirani sindikati u oblasti prehrambene industrije.

“Automatizovani pomagači” jesu najnovije otkriće “Walmarta” u borbi za opstanak protiv onlajn trgovaca poput “Amazona” i “Alibabe”.

Američki lanac širom svijeta ima 11.000 prodavnica, a pola njih su u SAD.

Ali, otkako sve više potrošača kupuje putem interneta, održavanje supermarketa postaje skupo, pa je “Walmart” prisiljen na automatizacionu revoluciju.

Samo prošle godine maloprodajni div uložio je više od dvije milijarde dolara u efikasnost svojih prodavnica. Najveći dio sredstava potrošen je na automatizaciju koja bi trebalo da ubrza rad.

Roboti, kojih je trenutno oko četiri hiljade u američkim podružnicama, rade dvostruko brže od svojih ljudskih kolega – navodi “Deutsche Welle”.

Inventure, na koje radnici u prosjeku potroše dvije sedmice, mašine obave za dva i po sata. Ljudsko osoblje za čišćenje koristi se još samo za mjesta koja nisu pristupačna robotima.

Za istovar robe iz kamiona već se upotrebljavaju automatizovane prenosne trake. Na prijemu robe više nije potrebno osam nego četiri radnika.

Ali, sindikati smatraju da je sve to otišlo predaleko.

“Walmart” je na meti sindikalnih kritika još od uvođenja prakse da sve više zaposlenih radi pola radnog vremena.

Sindikalci su izračunali da bi upotrebom robota moglo biti zatvoreno pet hiljada radnih mjesta.

Zato, kažu, na robote ne treba gledati kao na garaciju za zadovoljstvo svih, već kao na ubice radnih mjesta, prenijela je Srna.