Očekivana dobit MOL Grupe 2,5 milijardi dolara

0

MOL Grupa je danas objavila svoje financijske rezultate za 2019.

Uprkos veoma izazovnom i nestabilnom vanjskom okruženju na kraju godine, u četvrtom je tromjesečju MOL Grupa ostvarila čistu CCS EBITDA od 598 miliona dolara, čime je čista CCS EBITDA za cijelu godinu dosegnula nivo od 2,44 milijarde dolara, nadmašivši time nedavno uvećane očekivane rezultate.

Pojednostavljeni slobodni novčani tok smanjio se u odnosu na 2018. uslijed činjenice da kompanija nastavlja s provedbom strateških transformacijskih projekata, no ipak je ostao pozitivan te je u 2019. godini iznosio 356 miliona dolara.

Proizvodnja u djelatnosti Istraživanja i proizvodnje povećala se sekvencijalno u četvrtom tromjesečju dok je cjelogodišnji prosjek za 2019. ostao uglavnom nepromijenjen iznoseći 111 hiljada ekvivalenta barela nafte dnevno (mboepd), što je nešto više od očekivanog rezultata.

Uslijed nižih cijena nafte i plina, ovaj volumen proizvodnje generirao je 17 posto nižu EBITDA u usporedbi s rezultatom ostvarenim u 2018.

Istraživanje i proizvodnja ostala je ključni generator novca MOL Grupe, zabilježivši snažan pojednostavljeni slobodni novčani tok od gotovo 700 miliona dolara u 2019.