Renault, Nissan i Mitsubishi nastavljaju saradnju

0

Renault, Nissan i Mitsubishi Motors danas su potvrdili nastavak saradnje uprkos hapšenju Carlosa Ghosna u Japanu koji je donedavno bio predsjednik te tri kompanije.

Tri kompanije nisu u saopćenju komentirale špekulacije francuskih i japanskih medija da će nakon Ghosnova pada Nissan tražiti značajniju ulogu u vodstvu saveza, koji je kolektivno najveći proizvođač automobila u svijetu.

Do sada je dominantnu ulogu u savezu igrao Renault.

Kratko saopćenje tri kompanije objavljeno je tokom razgovora njihovih izvršnih direktora.

To je njihov prvi razgovor nakon prošlosedmičnog Ghosnovog hapšenja. Ghosn zasad ostaje u pritvoru zbog sumnje da tokom pet godina nije prijavio oko pet milijardi jena (44 miliona dolara) naknada i bonusa.

Ghosn opovrgava te optužbe, objavila je japanska agencija Kyodo News, navodeći neimenovani izvor.

Sastanak je nastavljen i nakon objave saopćenja a nakon njegova završetka ne očekuju se daljnje izjave, rekla je glasnogovornica Renaulta.

Dva japanska proizvođača otpustila su Ghosna, koji je ipak ostao na poziciji izvršnog direktora Renaulta.

Renault vodeći u savezu

Njegovo hapšenje možda je iznijelo na svjetlo dana borbu Nissana i Renaulta za dominantnu ulogu u savezu, pišu francuski i japanski mediji.

Prema Kyodou, japanski proizvođač automobila priželjkuje izmjenu upravljačke strukture u 19-godišnjem savezu i sticanje većeg utjecaja dok Renault, podržan francuskom vladom, želi zadržati vodeću poziciju.

Trenutno Renault ima 43,4-udio u Nissanu, što mu jamči vodeću ulogu u savezu, dok Nissan ima tek 15 posto udjela u Renaultu bez prava glasa u skupštini dioničara.

U vrijeme sklapanja saveza 1999. godine Nissan je bio na rubu bankrota, no pod Ghosnovim vodstvom izveo je veliki zaokret i sada je veći od Renaulta.

Japanska je kompanija u fiskalnoj godini 2017. godini prodala 5,77 miliona vozila, dok ih je Renault prodao samo 3,8 miliona.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire, koji upravlja 15-postotnim udjelom Francuske u Renaultu, naglasio je ipak da ne vidi razloga za promjenu upravljačke strukture saveza.

Hina/BiznisInfo