Renault lani prodao rekordnih 3,9 miliona vozila

0

Francuski proizvođač automobila Renault u petak je izvijestio kako je njegova prodaja u 2018. godini porasla za 3,2 posto, na rekordnih 3,9 miliona vozila, djelomice zahvaljujući preuzimanju kineskih brendova Jinbei i Huasong.

Prodaja tvrtke u svijetu porasla je, unatoč izazovnoj godini za proizvođače automobila koji su pogođeni trgovinskim sukobom između Kine i SAD-a, uvođenjem novih standarda za ispitivanje emisija štetnih plinova u Europi te rastućom popularnošću alternativnih načina prijevoza, priopćio je Renault.

„Rast prodaje u Rusiji, Brazilu i Africi nadoknadio je gotovo sve gospodarske i geopolitičke oluje izvan Europe”, izjavio je Renaultov potpredsjednik za prodaju i regije Olivier Murguet.

Renault je prodao 2,5 miliona istoimenih modela, što je za 5,2 posto manje na godišnjoj razini, dok je prodaja brenda Lada porasla gotovo 19 posto, na 398.282 vozila, izvijestila je kompanija.

Tvrtka je, također, učvrstila svoju poziciju dominantnog proizvođača električnih vozila u Europi, povećavši prodaju za 37 posto i time povećala tržišni udio u regiji na 22 posto.

Renault je najavio kako u 2019. godini cilja ostvariti blagi rast prodaje, s naglašenijim ubrzanjem u drugoj polovini godine kad će predstaviti nekoliko novih modela, uključujući redizajniranu verziju svog vodećeg modela Clio.

Svjetsko tržište automobila u 2019. godini trebalo bi biti stabilno s rastom od najmanje 3 posto u Rusiji i 10 posto u Brazilu, očekuje Renaulta.

Direktori Renaulta i dužnosnici francuske vlade planiraju se u Japanu sastati s glavnim izvršnim direktorom Nissana Hirotom Saikawom, budući da proizvođači automobila razmatraju svoje partnerstvo nakon uhićenja predsjednika saveza Carlosa Ghosna.

Savez Renault-Nissan-Mitsubishi najveći je proizvođač automobila u svijetu.

Ghosn, pritvoren od 19. studenog u Tokiju, u Japanu je uhićen zbog optužbi da nije prijavio točne osobne prihode osam godina do ožujka 2018. godine te da je prenio svoje osobne ulagačke gubitke na Nissan Motor tijekom svjetske financijske krize.

Nissan ga je smijenio s pozicije predsjednika uprave direktora nakon uhićenja, kao i kompanija Mitsubishi Motor – treći član tog saveza proizvođača automobila. No, Ghosn je i dalje predsjednik Renaulta, u kojem je i izvršni direktor, kao i u savezu.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Mair kazao je ovih dana francuskim medijima da je vrijeme za novo vodstvo u Renaultu. „Želimo sastanak Renaultova izvršnog odbora u sljedećih nekoliko dana. Tražimo novo dugoročno vodstvo”, rekao je Le Mair.

Francuska vlada posjeduje 15 posto dionica Renaulta.