Renault bi mogao zatvarati tvornice i otpuštati radnike

0

Očekuje se da će francuski proizvođač koji je prošle godine prvi put u 10 godina zabilježio gubitak predstaviti svoj trogodišnji drastični plan štednje krajem ove sedmice

Francuski proizvođač automobila Renault mogao bi u četvrtak otkriti plan za otpuštanje radnika i zatvaranje tvornica jer kompanija nastoji smanjiti troškove za 2 milijarde eura, kazao je u ponedjeljak predstavnik sindikata.

“Za četvrtak je sazvan sastanak sa predstavnicima sindikata na temu plana ušteda. Tada će menadžment formalizovati ono što nazivaju planom za rezanje troškova od 2 milijarde eura a u kojem se mogu očekivati redukcija osoblja pa čak i zatvaranje proizvodnih pogona”, naveli su u sindikatu, prenijela je agencija Reuters.

Glasnogovornik Renaulta kazao je kako francuski zakon predviđa slanje obavijesti unaprijed predstavnicima uposlenika te da ne zna tačan datum i vrijeme sastanka.

Problemi počeli prije pandemije

Renault koji je u savezu sa japanskom grupom Nissan već dvije decenije, uzdrmalo je u novembru 2018. godine hapšenje dugogodišnjeg šefa Carlosa Ghosna zbog optužbi za finansijsku zloupotrebu položaja. Ghosn je optužbe odbacio.

Kompanija je također pretrpila pad prodaje na ključnim tržištima čak i prije nego što je pandemija koronavirusa uništila potražnju za vozilima i poremetila proizvodnju.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire koji razmatra zajam od 5 milijardi eura za Renault kako bi mu pomogao da prebrodi krizu, upozorio je da bi kompanija mogla nestati ako uskoro ne primi pomoć.

Francuska država posjeduje 15 posto dionica u Renaultu.

B. Šutvić