Razvoj slobodnih zona kao instrumenta privlačenja direktnih stranih investicija

0

V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija je održao sastanak s rukovodiocima odjela pri Direkciji za tehnološlo- industrijske razvojne zone Sjeverne Makedonije Edinom Fakićem i Stankom Dimovskom.

Kubatlija je predstavio kapacitete i rezultate postojećih slobodnih zona u BiH, a predstavnici TIDZ su govorili o dobrim rezultatima osam tehnološko-industrijskih razvojnih zona koje aktivno postoje u Sjevernoj Makedoniji.

Slobodne zone u BiH dio su carinskog teritorija Bosne i Hercegovine i imaju status pravne osobe, te trenutno imamo pet zona u Visokom, Vogošći, Mostaru, Puračiću i Trebinju. Korisnici slobodne zone ne plaćaju PDV i uvozna davanja na opremu koja će se koristiti za proizvodnju. Ulaganja u slobodne zone, transfer dobiti i prijenos ulaganja su slobodni. Osnivanje slobodne zone je ekonomski opravdano ako se na temelju priloženog elaborata o ekonomskoj opravdanosti osnivanja slobodne zone i drugih priloženih dokaza može ocijeniti da će vrijednost robe, koja se izvozi iz slobodne zone, preći najmanje 50% ukupne vrijednosti proizvedene robe koja napušta slobodnu zonu u razdoblju od 12 mjeseci.

Slobodne zone predstavljaju značajan instrument industrijske politike zemalja u razvoju u ostvarivanju ekonomskog rasta i razvoja i privlačenju direktnih stranih investicija.

Iz tog razloga, Kubatlija je predložio organizaciju okruglog stola u suradnji s relevantnim ministarstvima, te Svjetskim udruženjem slobodnih zona, za bh. općine i gradove na temu značaja slobodnih i industrijskih zona za privlačenje investicija s osvrtom na trenutnu situaciju, primjere iz regije i svijeta, šta je neophodno uraditi i kako unaprijediti postojeće stanje.

TIDZ je podržao ideju i prihvatio poziv za učešće s ciljem predstavljanja pozitivnih praksi Sjeverne Makedonije.