Raste nezaposlenost u Njemačkoj: Evo koja tri faktora su utjecala na to

0

Broj nezaposlenih u Njemačkoj će se ove godine u prosjeku povećati za 190.000 u odnosu na prethodnu godinu, prognozira Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

Uzroci povećanja su visoka inflacija, rastuće kamatne stope i slaba inostrana potražnja.

Ti faktori su usporili privredni razvoj, objavio je institut u petak. Savezna agencija za rad izvijestila je o 2,7 miliona nezaposlenih u avgustu.

– Ekonomski pad zahvatio je Njemačku. Primijetan je i na tržištu rada, ali se relativno dobro drži u odnosu na slabu privredu – rekao je Enzo Weber iz IAB-a.

Ali, izazovi su veliki – na primjer nedostatak radnika u Njemačkoj, posebno onih kvalifikovanih za određene poslove, ali i pitanja poput podsticanja ulaganja i razvoja infrastrukture.

– Zato je potreban opsežan program transformacije – rekao je Weber.

Predviđa se da će sljedeće godine biti još 60 hiljada nezaposlenih.

– Mogućnosti zapošljavanja za one koji ne rade trenutno su manje nego tokom pandemije – rekli su istraživači.

Dugotrajna nezaposlenost u Njemačkoj znatno je iznad one koja je bila prije globalne zaraze.

Bez obzira na to, broj stalno zaposlenih će rasti: za 2023. IAB očekuje relativno skroman porast od 250.000, na 34,76 miliona. Ali, ako se prognoza obistini, povećanje će biti upola manje nego 2022. godine, prenosi Seebiz.

Stručnjaci IAB-a očekuju da će BDP ove godine pasti 0,6 posto, a iduće godine porasti 1,1 posto. Preduslov za više posla u Njemačkoj to je smanjenje inflacije.