Rast indeksa na Wall Streetu

0

Indeksi na njujorškoj berzi zaključili su trgovanje u zelenom. Dionicama američkog diva parfema i kozmetičkih proizvoda Cotyja počelo je u četvrtak trgovanje na pariškoj berzi, proširujući krug potencijalnih ulagača na evropski kontinent.

Dow Jones indeks završio je trgovanje na 33.666,34 boda, što je 0,35 posto manje nego u srijedu. Indeks 500 najvećih američkih kompanija S&P 500 formirao se na vrijednosti 4299,70 bodova, što je 0,59 posto više nego na početku. Tehnološki indeks Nasdaq ojačao je 0,83 posto i zaključio trgovanje na 13.201,28 bodova.

Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla posljednjeg trgovinskog dana u nedjelji, s hongkonškim Hang Seng indeksom koji je predvodio rast u regiji i porastao za više od 2%. To dolazi dok trgovci procjenjuju ključne ekonomske podatke iz Japana, uključujući septembarsku stopu inflacije za Tokio. Podaci iz glavnog grada smatraju se vodećim pokazateljem trendova u cijeloj zemlji, prenio je SEEbiz.

Indeks potrošačkih cijena u Tokiju porastao je 2,8% u septembru u odnosu na godinu prije, ublaživši se u odnosu na rast od 2,9% u avgustu. Temeljna stopa inflacije, koja isključuje cijene svježe hrane, iznosila je 2,5%, što je niže od očekivanih 2,6% u anketi Reutersa.

  • Japan je takođe objavio podatke o nezaposlenosti, industrijskoj proizvodnji i prodaji na malo za avgust.
  • Japanski Nikkei 225 dobio je 0,1% u ranoj trgovini, dok je Topix nastavio gubitke i pao 0,51%.
  • U Australiji je S&P/ASX 200 napredovao 0,44%, oporavivši se nakon trodnevnog niza gubitaka.
  • Tržišta Južne Koreje i Kine zatvorena su zbog praznika.