Rast ekonomije SAD usporio na 2,3 odsto prošle godine

0

Rast američke ekonomije je podbacio drugu godinu zaredom u odnosu na cilj administracije predsjednika Donalda Trampa od 3,0 odsto, zabilježivši u 2019. najsporiju godišnju stopu rasta jer se pad poslovnih investicija produbio kao posljedica trgovinskih tenzija, izvještava Reuters a prenosi agencija Tanjug.

Bruto domaći proizvod SAD-a je porastao lani za 2,3 procenta, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine.

To je najsporiji rast od 2016. godine, nakon rasta od 2,9 odsto 2018. godine, navodi britanska agencija, dodajući da će se, ipak, najduža ekonomska ekspanzija SAD-a, koja je ušla u 11. godinu, vjerovatno nastaviti i da je pad malo vjerovatan, budući da su Federalne rezerve (FED) počele da ublažavaju monetarnu politiku, smanjivši referentnu kamatu tri puta tokom 2019.

FED je, na sjednici u srijedu, zadržao referentnu stopu na nepromijenjenom nivou, u rasponu od 1,5 do 1,75 posto, ocijenivši da je taj nivo „odgovarajući za podršku održivom rastu ekonomske aktivnosti“.

Predsednik FED-a Džerom Pauel je rekao novinarima da američka centralna banka očekuje „nastavak umjerenog ekonomskog rasta“, ali je takođe ukazao na neke rizike, među koje je uključio i nedavno izbijanje koronavirusa u Kini.

Američki BDP je u četvrtom tromjesečju prošle godine, prema podacima ministarstva, porastao za 2,1 odsto međugodišnje, isto kao i u prethodnom kvartalu.

Ako se izuzmu trgovina, zalihe i državna potrošnja, privreda SAD-a je u četvrtom kvartalu ostvarila rast po stopi od 1,4 procenta, što je najsporije u četiri godine.

Poslovne investicije su u posljednja tri mjeseca prošle godine pale za 1,5 odsto. To je njihov treći uzastopni kvartalni pad i najduži period da bilježe negativno kretanje od 2009. godine.

Rast potrošnje stanovništva, koji čini više od dvije trećine američke ekonomske aktivnosti, usporio je na 1,8 odsto, nakon što je u trećem kvartalu zabiljeežen skok od 3,2 procenta, prenio je Reuters.