Predviđanja DEP-a: Rast broja zaposlenih u naredne tri godine

0

U BiH se u ovoj godini može očekivati povećanje broja zaposlenih lica od 1,6 odsto, u narednoj od 1,9 odsto, a u 2019. povećanje od 2,1 odsto, uz umjeren rast prosječne neto plate, navodi se u Programu reformi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

U Programu se ističe da su promjene na tržištu rada značajno determinisane poslovnim okruženjem u BiH i u regionu, odnosno obimom investicija i spoljne trgovine.

U ovoj godini očekuje se rast obima investicija kao i spoljne trgovine, što bi se pozitivno odrazilo na zapošljavanje i neto plate.

Prema projekcijama Evropske komisije, u EU se u ovoj godini predviđa rast broja zaposlenih, odnosno smanjenje stope nazaposlenosti sa 8,9 odsto na 8,5 odsto.

Uz pretpostavljena dešavanja u regionu i EU, u BiH se može očekivati postepni nastavak rasta broja zaposlenih lica, procjenjuju u Direkciji za ekonomsko planiranje BiH.

Rast tražnje, odnosno bolji poslovni ambijent u privatnom sektoru, bi se pozitivno odrazio na poslovanje preduzeća sa većom mogućnošću zapošljavanja.

Na taj način, broj zaposlenih u javnoj upravi ne bi trebalo da ima značajan doprinos ukupnom rastu broja zaposlenih u BiH.

Imajući u vidu ova dešavanja, u BiH se u narednoj i u 2019. godini mogu očekivati postepena smanjenja stope nezaposlenosti, naglašava se u Programu.

Pretpostavlja se da bi povećan obim tražnje, uz povećanje obima investicija, i postepeno sprovođenje strukturalnih reformi, imao pozitivan uticaj na kreiranje novih radnih mjesta.

Uz ova dešavanja u poslovnom okruženju može se očekivati i uvećanje prosječne neto plate, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

 

Srna