Rasim Ljajić najavio gradnju autoputa Beograd – Sarajevo

0

Potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas u Istanbulu kako je siguno da ekonomija ne može riješiti političke probleme koji postoje, no poručio je da ekonomija otvara put da se takvi problemi riješe na daleko jednostavniji način, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar Ljajić je danas u Istanbulu prisustvovao 2. Trilateralnom poslovnom forumu BiH-Srbija-Turska, kao i trilateralnom ministarskom sastanku sa turskim ministrom ekonomije Nihatom Zeybekcijem i bh. ministrom Mirkom Šarovićem.

U razgovoru za AA Ljajić se osvrnuo na važnost trilaterale, kao i na ono što se uradilo u dosadašnjem periodu u njenom okviru.

“Sigurno je da imamo napredak. Nije to još uvijek na zadovoljavajućem nivou, no mislim da je ovo zasjedanje važno zbog nekoliko stvari. Ministar Zeybekci je obećao da je spreman podržati realizaciju jednog velikog infrastrukturnog projekta, razgovarali smo o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo. Već radimo prve korake koji bi mogli da nagovijeste realizaciju jednog takvog epohalnog projekta, sa stanovišta interesa obje zemlje, odnosno privrede naših zemalja. Razgovarali smo o proširenju sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno obimu roba koje bi se našle na bescarinskom režimu, što će svakako povećati obim robne razmjene”, rekao je Ljajić.

Istakao je kako se danas otvara i trgovinsko predstavništvo BiH i Srbije u Istanbulu, što je, prema njegovim riječima, mogućnost da Srbija i BiH predstavlaju svoje turističke i privredne potencijale velikom turskom tržistu. Dodao je kako su danas povezani i privrednici iz tri zemlje.