Drugi trilateralni Poslovni forum privrednika Turske, Srbije i BiH u Istanbulu

0

U Istanbulu se danas održava 2. Trilateralni poslovni forum Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske. Forum organizira Odbor za međunarodne ekonomske odnose Turske (DEİK), s partnerima iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) i Privredne komore Srbije (PKS).

Forumu prisustvuju i ministar za ekonomiju Republike Turske Nihat Zeybekci, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirko Šarović te potpredsjednik vlade i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić.

Osim zvaničnika iz tri zemlje, današnjem forumu prisustvovat će i oko 150 privrednika iz tri zemlje. Inače, danas će uz prisustvo trojice ministara biti otvoreno i zajedničko privredno predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

Predsjednik privrednog vijeća DEIK-a između Turske i BiH Muzaffer Cilek kazao je kako je ovo jedan veliki dan i susret velikog broja poduzetnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske.

Turski poduzetnici žele investirati na Balkanu

“Turski poduzetnici žele investirati na Balkanu, a BiH i Srbija zemlje su koje se ističu na Balkanu”, rekao je Cilek, dodavši kako se nada da će današnji forum biti prilika da se unaprijedi Sporazum o slobodnoj trgovini, ali isto tako uklone prepreke poduzetnicima koji žele investirati.

Predsjednik Ekonomskog vijeća DEIK-a između Turske i Srbije Aleksandar Međedović za AA je rekao kako je koncept trilaterale osnovan da unaprijedi saradnju tri zemlje na međusobnom i međunarodnom nivou.

“Okvir ove godine je potpuno drukčiji s obzirom na to da se u Srbiji povećao nivo turskih investicija, petostruko ili šestostruko. U BiH isto tako je prisutan jedan dobar put”, rekao je Međedović, te dodao: “Uvek je značajno ako se sastaju države, kad se sastanu dve je značajno, a kamoli tri. Imat ćemo oko 150 privredinka iz tri države. Mislim da je to uspeh”.

Na pitanje koliko trilaterala može doprinijeti boljoj saradnji Srbije i BiH, istaknuo je:

“Verujem da i privredna i generalna saradnja između BiH i Srbije je odlična, mimo nekih drugih događanja na političkom ili drugom planu. To su komšije prvog ranga, koji dele granicu, veliku tradiciju trgovine i tokom perioda jedne države Jugoslavije, a i danas kao dve odvojene države. Podrška jedne treće države, bila to Nemačka, Amerika, Kina, ili u ovom slučaju Turska je uvek dobra. To je pokazatelj da mogu surađivati i izvan regiona”, poručio je Međedović.

Učesnici će imati priliku predstaviti svoje projekte, diskutirati o mogućnostima međusobne saradnje, te ukazati na aktuelne probleme privrednika triju zemalja.

Privrednici Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske učestvovat će i u bilateralnim razgovorima s potencijalnim partnerima koji su planirani za popodnevni dio programa Foruma. U bh. delegaciji su predstavnici kompanija: Bimal d.d. Brčko, Biznis Plus, Dukat d.o.o. Tešanj, E-SPV d.o.o. Sarajevo, GAMEHA d.o.o. Sarajevo, Heyoti d.o.o. Sarajevo, Liva Energy d.o.o. Vogošća, Menprom d.o.o. Tuzla, Mlinpromex d.o.o. Prijedor, Natron Hayat d.o.o. Maglaj, Ottoman Group Company d.o.o. Sarajevo, Promo d.o.o. Donji Vakuf, Poljorad d.o.o. Travnik, Rapić d.o.o. Gradiška, Sarajevo International d.o.o. Sarajevo, SOHO Wintech PVC d.o.o. Sarajevo, Transporti Man Market, Tree D One d.o.o. Sarajevo i Žitoprerada AD d.o.o. Cazin.

Prvi Trilateralni poslovni forum BiH, Srbije i Turske održan u oktobru 2015. godine, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.