Rakuten Group spaja sve fintech usluge

0

Rakuten Group planira integraciju svojih fintech poslovanja u jednu poslovnu diviziju, sa ciljem da ojača saradnju i privlačenje klijenata u različitim oblastima od online bankarstva i kreditnih kartica do hartija od vrijednosti i osiguranja.

Rakuten Group i Rakuten Bank potpisale su memorandum o razumijevanju o reorganizaciji, koji bi trebalo da stupi na snagu u oktobru, navode kompanije u saopštenju.

Rakuten Bank će nastaviti da se kotira na Tokijskoj berzi nakon integracije, dodali su, prenio je Investitor.me.

Finansije matične kompanije, fokusirane na platformu za e-trgovinu Rakuten Ichiba, pretrpjele su štetu od pokretanja mobilnog operatera 2020. godine, što je dovelo do operativnih gubitaka u 14 uzastopnih kvartala.

Da bi generisao gotovinu, Rakuten je emitovao vlasnički kapital i dug i rasprodao imovinu. Takođe se prijavio za listing svog ogranka za trgovinu hartijama od vrijednosti Rakuten Securities u julu 2023. godine, ali je to odloženo do sljedećeg novembra, a Rakuten je umjesto toga prodao 30 posto udjela u kompaniji Mizuho Financial Group.

Rakuten će razmotriti odustajanje od planova za listiranje Rakuten Securities nakon reorganizacije, saopštila je grupacija.

Rakuten Group je japanski tehnološki konglomerat osnovan 1997. godine. U njegovom vlasništvu je i društvena mreža Viber.