Raiffeisen možda preuzme jednu banku u BiH

0

Raiffeisen bank sa sjedištem u Beču razmatra mogućnost akvizicije Komercijalne banke u Srbiji, otkriveno je jučer na konferenciji za novinare RBI u Beču, prenijeli su austrijski i srbijanski mediji.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je prošle sedmice najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera, odnosno privatizaciju jedna od najvećih banaka u Srbiji, i da bi postupak trebalo da bude završen do kraja godine.

BiznisInfo podsjeća da u sklopu ove banka posluje i njena kćerka banka u BiH – Komercijalna banka Banjaluka, koja će također u ovom procesu dobiti novog vlasnika.

Treća članica grupe je Komercijalna banka AD Podgorica.  

Komercijalna banka Banjaluka prošle godine je imala prihode od kamata u visini od 13,1 milion maraka. Prihodi od naknada i provizicija bili su 4 miliona maraka.

Banjalučka banka je ostvarila neto dobit od 2,6 miliona KM, a imala je oko 160 zaposlenih, prema podacima BiznisInfa.

Ovom akvizicijom Raiffeisen bank bi dodatno ojačala poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine, iako bi se njene najveće posljedice osjetile u Srbiji. 

Raiffeisen bank prošle godine je u Bosni i Hercegovini imala čistu zaradu od 43 miliona eura, što je 5 miliona eura više nego godinu ranije, kada je iznosila 38 miliona eura, piše BiznisInfo.

Banka je lani imala neto prihod od kamata u visini od 68 miliona eura, u odnosu na 66 miliona godinu ranije. Neto prihodi od naknada i provizija bili su 40 miliona eura, million više nego godinu ranije.

Žele rasti putem akvizicija

„Trenutno se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI“, rekao je na konferenciji u Beču direktor RBI Johan Štrobel, dodajući da su, s tim u vezi, posebno interesantni Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.

Štrobel je naveo da na relevantnim tržištima RBI želi, nakon dugo vremena, da raste putem akvizicija portfolija ili kupovinom manjih banaka ako cijena i okruženje budu odgovarali.

Na konferenciji za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja ostvareni u 2018. godini, uprava RBI je objasnila da prati javne i polujavne diskusije o privatizaciji Komercijalne banke, napominjući da proces prodaje još nije pokrenut, prenijela je austrijska agencija APA.

Autor: BiznisInfo