Radončić izašao iz pritvora, ne smije napuštati Kanton Sarajevo

0

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić izašao je na slobodu nakon više od 40 dana provedenih u pritvoru.

Sud BiH danas je donio odluku o puštanju Radončića iz pritvorske jedinice nakon nekoliko zahtjeva odbrane, da mu se ukine pritvor.

Radončić ne smije napuštati Kanton Sarajevo i zabranjeno mu je sastajanje sa svjedocima. Također, Radončić se svakih sedam dana treba javljati najbližoj policijskoj stanici. Njegovi advokati su pojasnili da će Radončić moći obavljati posao delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pri čemu treba voditi računa da se ne sretne sa nekim od svjedoka ili suoptuženih. Što se tiče mjesta boravišta, Radončić može boraviti bilo gdje na području Kantona Sarajevo. Ako bude želio napustiti područje KS morat će tražiti odobrenje Suda BiH.

Radončić nije želio davati izjave medijima nakon izlaska iz pritvora kratko rekavši da mu je drago što je na slobodi te da ne želi ponoviti prethodnu grešku te da izjave medijima mogu dati njegovi advokati Asim Crnalić i Muhidin Kapo.

Podsjećamo, Sud BiH 4. marta na prijedlog Tužilaštva BiH odredio je mjere pritvora Fahrudinu Radončiću, nakon što je prekršio mjere zabrane. Naime, nedugo nakon izlaska Radončića iz pritvora iz Tužilaštva BiH najavili su žalbu jer je prema njihovom mišljenju Radončić prekršio mjere zabrane, tako što je davao izjave medijima i napuštao mjesto kućnog pritvora.

U zahtjevu za puštanje iz pritvora Fahrudina Radončića odbrana je u slučaju određivanja mjera pritvora prijavila adresu na porodičnom imanju u Vogošći.

Radončiću se, zajedno sa Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem sudi pred Sudom BiH a optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Naredno ročište u predmetu protiv Radončića i drugih zakazano je za 27. april, gdje će Tužilaštvo ispitivati nove svjedoke, među kojima su glavna tužiteljica KS Dalida Burzić, njena zamjenica Aida Topalović, i bivši komesar MUP-a KS Himzo Selimović.