Radojičić: Nove mjere bile bi loše za ekonomiju

0

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da su procjene da trenutno u ovom gradu nema potrebe za preduzimanjem novih, drastičnijih restriktivnih mjera zbog virusa korona, ukazujući da bi njihovo eventualno uvođenje imalo loš rezultat po ekonomske prilike.

On je podsjetio da se trenutno u Banjaluci primjenjuju postojeće mjere Republičkog i Gradskog štaba za vanredne situacije sa zadnje sjednice.

“Dalje pogoršanje situacije, veći broj oboljelih, teža klinička slika ili fatalni ishodi zahtijevali bi raspravu o novim mjerama. One bi imale dramatično loš rezultat po ekonomske prilike jer, jedna od konsekvenci koja je vremenom eskalirala nisu samo zdravstvene, već i ekonomske i socijalne prilike”, rekao je Radojičić.

Radojičić je novinarima rekao da je zabilježen i globalni i lokalni pad ekonomije, povećan broj nezaposlenih i smanjenje prihoda u gotovo svim djelatnostima, što za posljedicu ima smanjenje javnih prihoda.

“Svako dalje gašenje ili restriktivne mjere izazvale bi nove dramatične ekonomske i socijalne posljedice, što se, takođe, mora imati u vidu”, rekao je Radojičić.

On je rekao da se Banjaluka već nekoliko sedmica nalazi u istom, nešto lošijem režimu, kada je riječ o broju zaraženih virusom korona.

Srna