Radnici “Žitoprometa” u generalnom štrajku

0

Granski sindikat poljoprivrede podržao je danas 200 radnika bijeljinskog “Žitoprometa” koji su četvrti dan u generalnom štrajku zbog neisplaćenih plata i drugih obaveza.

“Žitopromet’ je u ovoj oblasti najrespektabilniji kolektiv u Republici Srpskoj, koji se nalazi u najagrarnijem dijelu Srpske i ne bi se smjelo dopustiti da taj kolektiv bude potopljen”, rekao je predsjednik Granskog sindikata Aleksandar Tomić nakon radno-informativnog sastanka u Bijeljini.

On je najavio da će učesnici sastanka prenijeti utiske Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu i da, s obzirom na respektabilnost preduzeća, očekuju i njihovu podršku.

“Nije u pitanju samo 200 radnika, nego i hiljade kooperanata, robnih proizvođača sa dugom tradicijom u poljoprivredi”, istakao je Tomić.

Prema njegovim riječima, sindikat je ukazivao poslodavcu na poteškoće u “Žitoprometu” još od početka prošle godine i tražili su strategiju za prevazilaženje problema, ali su naišli na nezainteresovanost.

Tomić je naveo da sindikat u potpunosti podržava štrajk radnika “Žitoprometa” do ispunjenja obaveza poslodavca prema njima, isplate zaostalih zarada i troškova prevoza, uplate doprinosa prema fondovima i kreditnih obaveza prema lokalnim bankama za klijente preduzeća.

“Radnici ne smiju biti kolateralna šteta nesposobnosti, indolencije i nediscipline u rukovođenju preduzećem”, poručio je Tomić.

Predsjednik sindikata “Žitoprometa” Predrag Zarić najavio je da će biti intenzivirani pozivi rukovodstvu na pregovore i istakao da radnici žele da rade, a ne da štrajkuju.

Zarić je poljoprivrednim proizvođačima poručio da je njihova pšenica sigurna u silosima “Žitoprometa”.

Prema njegovim riječima, posljednja plata radnicima, čiji je prosjek 600 KM, isplaćena je za maj.

Srna