Radnici tvrde da im se direktor sveti, traže ostavku

0

Pred Direkcijom kompanije ArcelorMittal u Zenici, u četvrtak je održan protest radnika, nezadovoljnih zbog kašnjenja martovske plate, ali i odnosom aktuelnog rukovodstva kompanije prema Sindikatu i radnicima.

Osnovni sindikalni zahtjev je isplata martovske plate, koja im nije isplaćena do roka propisanog zakonom i kolektivnim ugovorom. No protesti su eskalirali zahtjevom za smjenom generalnog direktora kompanije, Biju Naira, javio je Zenicainfo.

Činjenica da je u srijedu uplaćena polovina iznosa, ne znači radnicima ništa. Predsjednik Sindikata ArcelorMittala, Zuhdija Kapetanović, ukazao je da o tome Sindikat nije ni obavješten, izrazivši sumnju da su razlog kašnjenja plata, kako je to uprava navela – problemi na tržištu metala.

„Svaki kamion je unaprijed plaćen, a dnevno se drumom i željeznicom izveze roba u stotinu kamiona. Razlog je osveta generalnog direktora Sindikatu, zato što smo se prošle godine izborili za povećanje plata za šest posto i regres. Da je to tako, govori i selektivna isplata februarskih stimulacija, koju nisu dobili oni što kompaniji donose profit. Radnici za dva dana zarade svoje plate, a ostatak mjeseca rade za poslodavce“, izjavio je predsjednik Sindikata ArcelorMittala, Zuhdija Kapetanović.

Dodao je da je Sindikat protiv menadžmenta zbog kršenja kolektivnog ugovora podnio prijavu kantonalnoj i federalnoj inspekciji rada, najavljujući i tužbu protiv odgovornog lica – generalnog direktora ArcelorMittala Zenica.

Osvrnuvši se na slučaj povrede na radu kolege sa Valjaonica, Kapetanović je istakao kako Sindikat uvijek insitira na boljoj zaštiti radnika.

„Menadžment kompanije pravi uštede i u tom segmentu. Kada neki radnik bude povrijeđen, sjate se ovi iz zaštite na radu i mole ga da ne prijavljuje povredu. Mi insistiramo da se takve stvari ne smiju događati“, kazao je Kapetanović.

Radničke proteste podržali su predstavnici Saveza samostalnih sindikata, Sindikata metalaca i Sindikata Željezare Zenica.

Najavljeno je da će protesti biti nastavljeni u petak popodne, kao i svakog dana dok se ne isplati cijela plata za mart.

Izvor: Zenicainfo