Radnici “Aluminija” najavili proteste

0

Predsjednik Nezavisnog sindikata radnika mostarskog preduzeća za proizvodnju primarnog aluminijuma i aluminijumskih legura “Aluminij” Romeo Biokšić izjavio je danas da je plan ponovnog pokretanja proizvodnje u ovom preduzeću propao i najavio proteste radnika početkom septembra.

Biokšić je nakon vanredne skupštine sindikata rekao novinarima da je bilo planirano pokretanje proizvodnje 1. septembra kada je trebao početi sa radom pogon livnice, ali da do danas nije učinjeno ništa.

“Kako sada stvari stoje, od plana ponovnog pokretanja proizvodnje nema ništa. Imamo informacije da se sa 1. septembrom spremaju otkazi ugovora o radu radnicima `Aluminija` koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Ako ne budu osigurana sredstava za otpremnine tim ljudima i ne bude im uvezan staž, 3. septembra radnici `Aluminija` izaći će na protest pred zgradu HDZ-a, a 5. septembra pred zgradu Vlade Federacije BiH”, rekao je Biokšić.

Proizvodnja u “Aluminiju” ugašena je 10. jula kada je preduzeće isključeno sa električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega 293 miliona KM za električnu energiju.

Nakon gašenja proizvodnje, Krizni štab “Aluminija” izradio je plan rekonstrukcije i ponovnog pokretanja proizvodnje, a prije tri dana Uprava preduzeća saopštila je da nema novac za sprovođenje tog plana.

Dioničarsko društvo “Aluminij” zapošljava oko 900 radnika. Vlada FBiH vlasnik je 44 posto dioničkog kapitala, mali dioničari 44 posto, a Vlada Hrvatske 12 posto.

(Nezavisne novine)