Rađanje giganta: Koliko vrijedi Adriatic Metals

0

Kompanija Adriatic Metals ove sedmice izlazi na londonsku berzu gdje planira prikupiti 320 miliona KM za gradnju dva rudnika zlata, srebra i drugih metala u Varešu.

U međuvremenu, dionice ove kompanije na berzi u Australiji (ASX), gdje su odranije izlistane, u utorak su dostigle rekordnu vrijednost od 1,74 australska dolara.

Time je ova kompanije dostigla svoju najveću tržišnu kapitalizaciju, odnosno berzansku vrijednost od osnivanja, piše BiznisInfo.

Vrijednost kompanije u utorak je iznosila 309 miliona australijskih dolara, odnosno oko 373 miliona KM.

Poređenja radi, ova kompanija sada ima veću tržišnu vrijednost od Elektroprivrede HZHB, koja je izlistana na Sarajevskoj berzi i čija je tržišna kapitalizacija oko 235 miliona KM. Berzanska vrijednost Elektoprivrede BiH iznosi 517 miliona KM.

Kretanje dionica Adriatic Metals na berzi u Australiji

Podsjetimo da kompanija Adriatic Metals, koju je podržao i kanadski milijarder Eric Sprott, namjerava “izgraditi najveće rudnike u Bosni i Hercegovini”, nakon fenomenalnih otkrića ruda.

Za svoja dva rudnika zlata i srebra u Varešu tvrde da mogu donijeti neto profit od 1,6 milijardi dolara (oko 2,8 milijardi KM) u periodu od 15 godina.

Nalazišta također uključuju i bakar, olovo, cink i barit.

Ako procjene o neto dobiti budu tačne, to bi iznačilo da će kompanija imati godišnji profit od oko 186 miliona KM, što bi je učinilo najprofitabilnijom kompanijom u Bosni i Hercegovini.

BiznisInfo.ba