‘Putovi’ Grude gradit će mostarsku obilaznicu

0

Firma ”Putovi” Grude gradit će južnu obilaznicu Mostara i pristupne ceste Varda-Rodoč, odlučila je Komisija za Javne nabave Grada Mostara.

Procijenjena vrijednost nabavke je 3,4 miliona KM, a sredstva će osigurati Grad Mostar, Vlada FBiH i JP Ceste FBiH. Za posao su se, osim Putova Grude, natjecali još i HP Investing, KTM Brina i Hering.

Inače, Ugovor obuhvaća radove na dionici postojeće ceste, izmjenu dijelova trase, proširenje i ispravljanje krivina, odvodnju, sanaciju i dr. što čini jednu cjelinu, za koju izvođač daje garanciju za kvalitetu, javio je Bljesak.info.

Predmet Ugovora su radovi na sanaciji i izgradnji pristupne ceste Varda – Rodoč, u dužini od oko 2.700 m, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila GEO-DATA d.o.o. Mostar.

Trajanje ugovora ili rok izvršenja je jedna godina. Vlada FBiH je na sjednici održanoj u martu ove godine izdvojila je osam miliona KM za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor tijekom izgradnje južne obilaznice Mostara (četiri miliona KM) i pristupne ceste Varda – Rodoč (četiri miliona KM).

Izgradnja Južne obilaznice Mostara trebala bi se završiti 2024. godine i povezati s autocestom na Koridoru 5C. Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt “Marijanovića Draga” dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara i najzahtjevniji objekt u izazovnom svladavanju Kobilovače, pored probijanja brda koje se trenutno izvodi za izgradnju najvećeg tunela Novi u Bosni i Hercegovini, vrijednog 25 miliona KM.

Tunel Novi, dug 900 metara od ljeta prošle godine probijaju širokobriješka firma Hering i kompanija Azvirt iz Azerbejdžana dok nadzor provodi domaći konzorcij IGH i Integra iz Mostara i Divel iz Sarajeva.

Izgradnja tunela finansira se kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Radovi bi trebali biti završeni do kraja ljeta iduće godine.