Put između Sarajeva i Podgorice uskoro će biti saniran

0

Izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum – Šćepan polje zajednički prioritet, potvrdili su na sastanku održanom u četvrtak u Sarajevu ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Bosna i Hercegovina je budžetirala sredstva za izgradnju mosta, a u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza RS kao i Vladom Crne Gore se intenzivno radi na osiguravanju sredstava za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta sa obje strane granice.

Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju, a riječ je o magistralnom putu koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu.

– Napravljen je značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja sredstava za izgradnju ceste čiji početak izgradnje očekujem u svom mandatu. Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju trebaju biti uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane uključujući i entitetski i državni nivo vlasti – rekao je ministar Forto.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko distrikta od kojeg zavisi izgradnja dvije autoceste Tuzla – Orašje i Doboj – Bijeljina, kao i novog mosta Brčko – Gunja.