Pušten u rad gasni interkonektor Bugarska – Grčka

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u Bugarsku gdje je učestvovao na svečanoj ceremoniji povodom puštanja u rad gasnog interkonektora Bugarska – Grčka.

Plinovod dužine 182 kilometara, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, počeo je sa radom jutros u 7 sati.

Predsjednika Srbije dočekao je predsjednik Bugarske Rumen Radev, koji je izjavio da otvaranje interkonektora znatno mijenja energetsku mapu Evrope.

– Puštanje u rad interkonektora između Bugarske i Grčke predstavlja snažan dokaz naše riješenosti i da ne postoje granice za uspjeh kada smo svi posvećeni zajedničkoj budućnosti – rekao je Radev.

– Odmah poslije prekida snabdijevanja gasom iz Rusije našli smo se u krizi i obratili smo se svojim susjedima. Cijenimo podršku Grčke koja nam je omogućila pristup svom sistemu za transport gasa i Turske koja nam je obezbijedila pristup energetskim terminalima – dodao je.

Predsjednik Srbije čestitao je Bugarskoj i Grčkoj na otvaranju gasnog interkonektora i istakao značaj za Srbiju.

– Pričali smo o ovome, ali smo smatrali da je to luksuzna stvar koja nam nije potrebna. Ali, sada vidimo da su ti ljudi to drugačije vidjeli i vjerovali u taj projekt. I oni će imati brojne prednosti i koristi. Otvaranje gasnog interkonektora veoma je važan i za Srbiju, već smo počeli da gradimo interkonektor između Bugarske i Srbije. Trebalo bi da bude gotov naredne godine. Nadamo se da ćemo u isto ovo vrIJeme 2023. godine napraviti ovakvu ceremoniju u Srbiji – rekao je na početku svog govora Vučić.

Vučić je zamolio predsjednicu Evropske komisije Urusulu fon der Lajen u svom obraćanju da stavi zemlje Zapadnog Balkana na zajedničku listu zemalja EU kada je riječ o cijenama energenata.

– Draga Ursula, ne slušajte 100 posto mog prijatelja Kirijakosa Micotakisa i nemojte 100 posto da ponovite mjere iz doba borbe sa kovidom – zahvalni smo na vašoj podršci, ali kada govorimo o novcu, mi ne možemo da apsorbujemo ove cijene energenata i molimo vas da zemlje zapadnog Balkana stavite na tu listu zajedno sa drugim iz EU i znam da će se moj prijatelj Micotakcis složiti sa tim da stavite naše zemlje ZB na isti spisak sa zemljama EU kada je riječ o cijenama i bit ćemo vam beskrajno zahvalni – poručio je Vučić.