Prvi gubitak ECB u posljednjih 20 godina

0

Evropska centralna banka (ECB) izvijestila je u četvrtak o rekordnom godišnjem gubitku za 2023. godinu i saopštila da su vjerovatni dalji gubici, jer će zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa morati da isplati milijarde eura bankama.

Riječ je o prvom godišnjem gubitku za skoro 20 godina, što je navelo kreatore politike da prvi put prenesu godišnji deficit, koji bi trebalo da nadoknade budućim profitima. Gubitak od 1,3 milijarde eura odražava uticaj viših kamatnih stopa plaćenih nacionalnim centralnim bankama, prenosi Financial Times.

ECB je agresivno podigla kamatne stope u posljednje dvije godine i ima naduvan bilans nakon decenije finansijskih podsticaja, a komercijalne banke sada zarađuju velike kamate na hiljade milijardi eura koje su štampane tokom ere inflacije.

ECB je saopštila da je njen gubitak prije oslobađanja rezervi iznosio 7,9 milijardi eura nakon gubitka od 1,6 milijardi eura 2022. godine. Kada se sve rezerve za rizik izbrišu, gubitak od 1,3 milijarde eura biće prenijet, kako bi se kompenzovao budućim profitom, pokazuju finansijski računi, prenosi Bankar.me.

Banka je saopštila da je i dalje dobro kapitalizovana i da može efikasno da posluje bez obzira na bilo kakve gubitke. Prema procjenama ECB, banka će vjerovatno pretrpjeti dodatne gubitke u narednih nekoliko godina kao rezultat materijalizacije rizika kamatnih stopa, prije nego što se vrati održivom profitu.

Za razliku od komercijalnih banaka, centralna banka može da posluje sa iscrpljenim rezervama, pa čak i sa negativnim kapitalom. Međutim, ovi gubici mogu da izazovu zabrinutost u pogledu kredibiliteta i da ostave vlade bez zarade od dividendi.