Prva transverzala ostaje prioritet Vlade KS

0

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar saobraćaja Adnan Šteta i načelnik Općine Centar Srđan Mandić posjetili su Zavod za planiranje KS, gdje su održali sastanak sa direktorom Hamdijom Efendićem, koji ih upoznao sa aktivnostima koje je ovaj zavod do sada uradio, a tiču se planova vezanih za izgradnju Prve transverzale.

Direktor Efendić prezentirao je Izmjenu i dopunu regulacionog plana Gradski park „Betanija“, kao i Regulacioni plan „Sarajevo-gas – Bosnalijek“.

Obrazložio je svrhu i namjenu ovih planova, te istakao kako se ništa neće raditi bez saglasnosti Vlade KS.

Na ovom sastanku je dalje istaknuto kako je neophodno ubrzati rješavanje imovinsko – pravnih odnosa na dionici Prve transverzale, a za koja su nadležni Općina Centar i Zavod za izgradnju KS.

S tim u vezi, načelnik Mandić je poručio da će općina sve poslove iz njene nadležnosti hitno rješavati.

Učesnici današnjeg sastanka su se složili da je Prva transverzala bila i ostala strateški projekt Kantona. To je najbitnija saobraćajnica koja se trenutno gradi u Federaciji Bosne i Hercegovine, uz autoput.

Posebno ako se ima u vidu da je saobraćajnica koja ide preko Vogošće preopterećena, a koja je ujedno i ulaz u Sarajevo. Izgradnjom ove izuzetno značajne saobraćajnice riješile bi se saobraćajne gužve, naglašeno je, ovom prilikom.

Ministar Šteta je najavio da će resorno ministarstvo učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti, te da će uz podršku Zavoda za izgradnju i Općine Centar, nastojati da se ubrzaju sve aktivnosti vezane za izvođenje radova na Prvoj transverzali.

Na sastanku je dogovoreno da se zajedničkim naporima poduzmu sve neophodne aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekata, te da se uključe i ostale institucije, kako bi se izgradnja ovog bitnog saobraćajnog projekta u Kantonu Sarajevo što prije privela kraju.