Prva tranša od MMF-a stiže u julu

0

Sporazum BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o novom kreditnom aranžmanu biće potpisan u junu, dok će prva tranša biti uplaćena u julu, potvrdio je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na „Jahorina ekonomskom forumu 2016“.

On je istakao da trenutno u budžetu RS postoje određeni zastoji na nekim mjestima, te da će aranžman, odnosno prva tranša kada stigne u julu, pomoći likvidnosti samog budžeta, piše Capital.

„Aranžman MMF-a nije nešto što me raduje, ali on svakako pomaže“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da BiH nema aranžman sa MMF-om već tri godine istakavši da kada nema podrške MMF-a, nema ni Svjetske banke, dok je i EU restriktivna, ako zna da neka zemlja nema aranžmane sa MMF-om i Svjetskom bankom.

„Ako nemate aranžman sa MMF-om, onda vas i veliki bankarski sistemi ne opažaju ozbiljnije. Volio BiH da nemamo potrebu za MMF-om, ali objektivno situacija je takva. Mi smo u protekle dvije godine vraćali ranije preuzete obaveze prema MMF-u i održavali plaćanja iz budžeta u skladu sa našim prioritetima“, rekao je Dodik.

Dodao je da su prihodi od direktnih i indirektnih poreza od početka godine povećani za sedam odsto, a da stope nisu povećane, što je dobar pokazatelj.

„To ukazuje da će neka nadoknada budžetskih obaveza biti adekvatno sanirana. Aranžman MMF-a nije nešto što me raduje, ali on svakako pomaže i ja ga tako i posmatram“, naglasio je Dodik.