Prva prozjumer solarna elektrana u BiH počela sa radom

0

U Srednjoškolskom centru “Vuk Karadžić” Lopare počela je sa radom prva prosumer (producer+consumer) solarna elektrana, u kojoj je kupac i proizvođač električne energije, čija je izlazna snaga 25 /KW/ kilovata.

Navedena elektrana je rezultat sprovođenja sporazuma koji je načelnik opštine Lopare Rado Savić, u ime lokalne zajednice u februaru mjesecu tekuće godine, potpisao sa članom upravnog odbora RESET – Centra za održivu energetsku tranziciju Damirom Miljevićem, objavio je načelnik Opštine Lopare Rado Savić.

„Za nas je izgradnja ove solarne elektrane, koja ostaje u trajnom vlasništvu škole, od velikog značaja“, rekao je Boro Stanić, direktor srednjoškolske ustanove u Loparama.

Stanić je naveo da je projekat finasiran sredstvima iz fondova Evropske unije, te izrazio posebnu zahvalnost učenicima, izvođačima radova, RESET – Centru za održivu energetsku tranziciju, nevladinoj organizaciji „Front Slobode“, preduzeću „Elektro-Bijeljina“ i Saši Savičiću, predstavniku Ministarstva energetike i rudarstva Vlade Republike Srpske.

„Predviđeno je da elektrana godišnje proizvodi 36 000 /KWh/ kilovat časova, što su ukupne godišnje potrebe škole i imamo mogućnost proširenja sistema“, rekao je Samir Avdaković iz sarajevskog Instituta za napredne sisteme i tehnologije.

On je kazao da su, pored same elektrane, instalirani i monitori na kojima učenici, nastavnici i drugi zainteresovani, vide u svakom momentu proizvodnju i potrošnju električne energije, što doprinosi unapređenju obrazovnog procesa.