Prva multilateralna kompenzacija 18. februara

0

Prva ovogodišnja multilateralna kompenzacija u Republici Srpskoj biće održana u utorak, 18. februara, najavljeno je danas iz Banjalučke berze.

Unos obaveza za prvu multilateralnu kompenzaciju počinje u ponedjeljak, 17. februara, a trajaće do narednog dana do 15.00 časova, kada će biti sprovedena multilateralna kompenzacija.

“Učesnici u prvoj multilateralnoj kompenzaciji moraju da prijave obaveze dospjele do 1. februara 2020. godine. Učesnici kojima nakon kompenzacije ostane nekompenzovanih obaveza i potraživanja imaju priliku da sami zaključe kompenzacije ili cesije i tako se dodatno naplate ili da prodaju neko svoje potraživanje”, pojasnili su u Banjalučkoj berzi.

Multilateralna kompenzacija putem jedinstvenog sistema Banjalučke berze omogućava prebijanje obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem.

“Učesnici multilateralne kompenzacije ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali moraju imati obaveze i potraživanja prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji. Učesnici koji nemaju dospjelih obaveza, a žele da naplate potraživanja, mogu to urade tako što će prijaviti buduće obaveze, odnosno avansna plaćanja prema povjeriocima ili avansna plaćanja za poreze i doprinose”, navedeno je u saopštenju.

Putem multilateralnih kompenzacija i cesija do sada je kompenzovano 780,2 miliona KM obaveza i potraživanja učesnika iz privatnog i javnog sektora, što je oko 7,8 odsto bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske.

Prosječan broj učesnika, kako navode u Banjalučkoj berzi, koji uspijevaju naplatiti potraživanja i platiti obaveze putem ovog sistema raste i iznosi 751, a povećava se i broj učesnika iz Federacije BiH koji koriste sistem na dobrovoljnoj osnovi.

Vlada Republike Srpske je krajem 2019. godine donijela odluku o sprovođenju multilateralnih kompenzacija i cesija u 2020. godini, a predviđeno je održavanje šest multilateralnih kompenzacija putem jedinstvenog sistema Banjalučke berze.

Učesnici iz privrede i javnog sektora u Republici Srpskoj, kao i učesnici iz Federacije BiH, koji koriste sistem na dobrovoljnoj osnovi, imaće priliku da plate obaveze i naplate potraživanja u februaru, aprilu, junu, avgustu, oktobru i decembru ove godine.

Srna