Provjerite: Da li ste rođeni za rad u velikoj kompaniji

0

Ako želite posao u Appleu ili bilo kojoj drugoj velikoj kompaniji, trebalo bi da obratite pažnju na to šta Tim Kuk (Cook), izvršni direktor traži od kandidata za posao.

Kukov fokus prilikom zapošljavanja jesu ljudi “koji neće da prihvate status quo i oni koji nisu zadovoljni stanjem kakvo jeste”. Ukratko, on traži ljude koji misle drugačije, piše Blizlife.

Kako navodi Kuk, neko ko pruži svoj doprinos je velika prednost svake kompanije.

BizLife donosi pitanja koja možete postaviti sebi kako biste provjerili da li imate osobine koje favorizuje Tim Kuk i najverovatnije većina direktora velikih i uspješnih kompanija.

Da li želite da oblikujete svijet?

Prvo razmislite da li ste zadovoljni stanjem stvari ili imate nemiran um koji želi da mijenja i oblikuje svijet oko sebe. Znate da imate ovaj kvalitet ako vidite stvari koje mogu da poboljšaju situaciju i ako imate hrabrosti da krenete u akciju.

Ako sistem može da se poboljša, proces da se promijeni, a karijera da napreduje, nemojte da se zatvorite.

Zato je Kuk dao primjer ovog dinamičnog razmišljanja.

Kada je prihvatao poziciju u Appleu, rekao je da je to učinio zato “što je sagledao kakve probleme ova kompanija ima i odlučio da može dati svoj doprinos”. Njegov zadatak bio je da unaprijedi proizvodnju i distribuciju, i u tome je itekako uspio.

Da li ćete rizikovati?

Druga karakteristika odbijanja da se prihvati status quo je spremnost na rizik. Morate biti spremni da se odreknete komfor zone, radi stvaranja onoga što može da se desi. Morate da budete spremni da idete protiv popularnih vjerovanja i načina djelovanja. I morate da budete spremni da zacrtate tok svoje karijere na način koji može da bude rizičan.

tim cook

Tim Cook

Kukova odlučnost da riješi Appleove probleme za njega je predstavljala veliki rizik u karijeri. Kada mu je Stiv Džobs 1998. ponudio mjesto višeg potpredsjednika Appleovog poslovanja širom svijeta, Apple je bio u velikim problemima.

Samo godinu dana ranije, Microsoft je uložio 150 miliona dolara da održi Apple na površini. Nakon što su prihvatili ovu ponudu, Kuku je okruženje govorilo da treba da ostane u drugoj kompaniji gdje je bio mladi direktor sa sigurnom karijerom.

– Jedan izvršni direktor kog sam konsultovao rekao mi je da bih bio budala ako odem iz Compaqa u Apple – rekao je.

Da li vjerujete u budućnost?

Treća stvar koja će vam biti potrebna ako želite da odbijete status quo kao vjerovanje. Kada je Kuka pitao učenik šestog razreda kako je postao izvšni direktor Applea, objasnio je da nije imao pojma čime će se baviti u budućnosti.

– Nikada nisam sanjao da budem izvršni direktor kompanije Apple. Nikada nisam mislio da je to moguće: Životni poziv dobio sam početkom 1998. godine od Stiva Džobsa. Ali uvijek sam vjerovao u maksimu: “Pripremat ću se i jednog dana će mi se ukazati šansa”.

A onda je i objasnio: “Ako vrijedno učite, odlično obavljate posao i vjerujete da će se te stvari sakupiti i voditi vas na putovanje, to će biti najnevjerovatnije putovanje na kom ste ikada bili”.

Da li slušate svoj stomak?

Konačno, neprihvatanje statusa quo zahtijeva hrabrost. Kako je objansio Kuk, kada je prihvatio Džobsovu ponudu, slušao je svoj stomak, odnosno intuiciju.

Ako smatrate da imate još mnogo toga da ponudite u nekoj drugoj ulozi, drugoj kompaniji ili drugoj karijeri, krenite. Ako osjećate da možete da promijenite stvari u kompaniji sa kojom radite, učinite to. Budite hrabri, izgovorite i pretvorite probleme u rješenja. Ne sahranjujte svoje ideje zato što drugi nisu spremni za njih ili zato što se bojite da se istaknete.

Kuk je rekao: “Mi u Appleu tražimo ljude koji zaiste žele da promijene svijet i ulože sebe u to”.

Pogledajte oko sebe i vidjet ćete mnogo stvari koje bi mogle da imaju korist od promjena. Preduzmite korake da izvršite ove promjene. A ako budete imali razgovor za posao i ako vas pitaju da im kažete nešto o problemima koje ste riješili, imat ćete veoma dobar odgovor, zaključio je Kuk.