Prototip prvog turskog automobila na stazi Formule 1

0

Uprava TOGG-a objavila je na društvenim mrežama video na kojem se može vidjeti kako se prototip prvog turskog automobila TOGG kreće na stazi Istanbul Parka na kojoj se voze utrke Formula 1, javlja Anadolu Agency (AA).

Na videu se mogu vidjeti novi detalji u vezi sa procesom proizvodnje i montaže turskog automobila, a potom se vidi i prototip TOGG-a kako se kreće na stazi Istanbul Parka.

“Naše pametno SUV vozilo, čije su dozvole elektronskog i mehaničkog sistema i procesa proizvodnje funkcionalnih prototipa završeni u Turskoj, dobio je odobrenje. Poslali smo naše funkcionalne prototipove u akreditovane centre za testiranje radi provjere sigurnosnih, termičkih i dinamičkih performansi i testa izdržljivosti”, naveli su iz Uprave TOGG-a.

Na video snimku se vidi kako inženjeri TOGG-a pripremaju vozilo za vožnju od samog početka proizvodnje da bi na kraju vozilo testirali na stazi Istanbul Parka.

Na snimku je objavljeno da je za ubrzanje automobila od 0-100 km/h trebalo 4,8 sekundi, a ova vrijednost je postignuta dok su se u vozilu nalazila četiri putnika, uključujući vozača.

Uprava TOGG-a u oktobru je objavila da su izvršena sva aerodinamička i aeroakustična testiranja vozila.

Prvi serijski proizvedeni automobil s trake trebao bi izaći u posljednjem kvartalu 2022. godine. Godišnji projektovani proizvodni kapacitet biće 175.000 vozila, za šta će biti angažovano 4.300 radnika.

Do 2030. godine je planirana proizvodnja električnih i s njima povezanih pet različitih modela automobila.