Protestna šetnja u Banjaluci: Sindikati traže povećanje plata

0

Članovi šest granskih sindikata danas će u Banjaluci, pod sloganom “Nema predaje, istrajati se mora”, održati protestnu šetnju kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog toga što Vlada Republike Srpske nije u cijelosti ispoštovala Sporazum o povećanju plata potpisan prošle godine.

Okupljanje je najavljeno za 12 sati u parku Mladen Stojanović u Banjaluci, odakle će učesnici protesta, prolazeći pokraj zgrada Vlade, Narodne skupštine i Palate Republike Srpske, prošetati do Trga Krajine.

U protestnoj šetnji učestvovaće granski sindikati uprave, radnika unutrašnjih poslova, doktora medicine, medicinskih sestara i tehničara, radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kao i Sindikat pravosuđa RS, javio je BHRT.

Kako organizatori protesta navode, prošle godine postignutim sporazumom entitetska Vlada je bila obavezna da izvrši povećanje plata ekvivalentno iznosu naknada za topli obrok i regres, što je okvirno povećanje od oko 160 KM po radniku, ali to nije učinila.

Sindikalni predstavnici prekjuče su održali sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem, ali dogovor nije postignut.