Prošle godine suficit devet miliona KM

0

Sektor peradarstva u BiH ostvario je prošle godine suficit od devet miliona KM, jer je vrijednost izvoza iznosila 48 miliona KM, a uvoza 39 miliona KM, navodi se u analizi Spoljnotrgovinske komore BiH i Farma dva projekta koji sprovode Švedska i USAID.

“Ovo je jedan od rijetkih sektora u kojem dominira izvoz gotovih proizvoda, dok na strani uvoza imamo uglavnom smrznuto meso peradi za potrebe industrije”, naveo je Feđa Begović, predstavnik Farma dva projekta.

On je dodao da su odlični izvozni rezultati zabilježeni i u kategoriji jaja, gdje je izvoz porastao na 4,7 miliona KM u poređenju sa uvozom koji je lani iznosio tri miliona KM.

On je napomenuo da se u BiH uglavnom uvoze oplođena, a izvoze konzumna jaja, te naglasio da na jedno uvezeno BiH izveze osam konzumnih jaja, što pokazuje spremnost peradarsakog sektora za izvoz na EU tržište u ovoj kategoriji, što je jedina dozvola koja BiH nedostaje u ovom sektoru.

Govoreći o izvozu, Begović je rekao da je on povećan u Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru za ukupno 5,7 miliona KM.

“Nakon odobrenja iz Brisela za izvoz peradi iz BiH realizovane su i prve izvozne pošiljke na tržište EU. Prvi izvoz ostvaren je u Njemačku, ali najbolji rezultat je ostvaren na tržištu Hrvatske, gdje je vrijednost izvoza za svega par mjeseci premašila 600.000 KM”, rekao je Begović na prezentaciji ove analize.

Kada je riječ o “top tri izvozna tržišta”, sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju pri Spoljnotrgovinskoj komori Tijana Muhamedagić ističe da je na prvom mjestu Srbija sa 18,5 miliona KM, zatim Sjeverna Makedonija sa 15,4 miliona KM i Crna Gora sa 12,1 milion KM izvoza, prenijela je agencija Srna.