Promet u trgovinama porastao u septembru

0

Ukupan promet trgovine na malo u BiH u septembru 2020. godine, posmatran u tekućim cijenama, ostvario je rast od 9,2 posto u odnosu na august 2020. godine.

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 10,2 posto dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen rast prometa u iznosu od 7,7 posto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u septembru 2020. godine ostvario je rast od 8,7 posto u odnosu na august 2020. godine.

Rast prometa ostvaren je u trgovini prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) u iznosu od 10,4 posto, dok je u trgovini neprehrambenim proizvodima zabilježen rast prometa u iznosu od 7 posto.

Ukupni indeks prometa trgovine na malo u BiH u septembru 2020. godine ostvario je nominalni rast od 17,8 posto dok je realni rast iznosio 20,8 posto u odnosu na baznu (2015) godinu.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u septembru 2020. godine zabilježio je pad od 6,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Promet prehrambenim proizvodima (hranom, pićem i duhanskim proizvodima) zabilježio je pad od 0,3 posto, dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio rast od 1,5 posto u odnosu na septembar 2019. godine.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo zabilježio je pad od 4,3 posto u odnosu na septembar 2019.

Promet prehrambenim proizvodima zabilježio je pad od 2,7 posto dok je promet neprehrambenim proizvodima zabilježio pad od 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Dati podaci su kalendarski prilagođeni, prema podacima Agencije za statistiku BiH.