Promet u njemačkoj maloprodaji potonuo u januaru

0

Promet u njemačkoj maloprodaji snažno je pao u januaru zbog mjera zaključavanja i ukidanja snižene stope poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji su pogodili potrošnju, pokazali su podaci objavljeni u utorak.

Promet u maloprodaji realno je pao 4,5 posto u odnosu na decembar kada je prema revidiranim podacima potonuo 9,1 posto, izvijestio je državni ured za statistiku.

“Takav se pad može objasniti kontinuiranim zaključavanjem zbog koronavirusa, što znači da su mnoge trgovine zatvorene od 16. decembra 2020. godine”, saopćio je Destatis.

Mogući je razlog i ukidanje snižene stope PDV-a u novoj godini, što je potaknulo mnoge potrošače da velike kupovine obave do kraja prošle godine kako bi uštedjeli.

Maloprodaja odjeće potonula je na godišnjem nivou za 76,6 posto, dok je prodaja namirnica porasla za 4,3 posto, budući da su supermarketi i prodavaonice trgovina ostali otvoreni.

Trgovcima putem interneta u korist je išla promjena potrošačkih navika, potaknuvši im promet za 31,7 posto.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih zemalja odlučili su sredinom decembra zatvoriti većinu trgovina i usluga budući da djelimična blokada barova, restorana i zabavnih objekata nije zakočila širenje koronavirusa.

Merkel i čelnici saveznih zemalja ponovo će se sastati u srijedu kako bi razgovarali o postupnom ublažavanju mjera zaključavanja koje bi prema važećim planovima trebale ostati na snazi barem do 7. marta.

Hina