Promet Banjalučke berze za pola godine 344.237.330 KM

0

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je da je promet u prvoj polovini ove godine na toj berzi iznosio 344.237.330 KM, od čega su 78 odsto činile javne emisije obveznica i trezorskih zapisa.

Božić je rekao da je rast prometa Banjalučke berze od 33 odsto u najvećoj mjeri posljedica većeg obima trgovanja obveznicama i trezorskim zapisima Republike Srpske, uz nešto manji obim trgovanja akcijama.

„Indeksi koji prate kretanja cijena nastavili su da gube vrijednost jer se indikatori poslovanja akcionarskih društava nisu popravili. Štaviše, nastavljeni su trendovi smanjivanja profitabilnosti i rasta dugova kod većine društava čijim se akcijama trguje na berzi, što dominantno utiče na očekivanja investitora“, rekao je Božić za „Nezavisne novine“.

On je naveo da je na tržištu obveznica već nadoknađen pad zabilježen sredinom polugodišta, pa se obveznički indeks trenutno nalazi na rekordnim vrijednostima, pri čemu najlikvidnije dugoročne obveznice i dalje donose relativno visoke prinose od šest odsto.

Božić je naglasio da na Banjalučkoj berzi ima 683 emitenta, uključujući emitente akcija, obveznica, fondove, banke i osiguravajuća društva, od čega je za 345 zaustavljeno trgovanje zbog stečaja ili nedostavljanja finansijskih izvještaja.

Prema njegovim riječima, lani je nakon dugog niza godina prvi put bilo više stranih investitora koji su prodavali hartije od vrijednosti, nego onih koji su kupovali.

Božić je istakao da su oni učestvovali sa 36 odsto na strani prodaje i 16 odsto na strani kupovine hartija od vrijednosti. (Srna)