Proljetni sastanak MMF-a i Svjetske banke od danas do 20. aprila u Vašingtonu

0

Proljetni sastanak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke počeće danas u Vašingtonu i trajaće do 20. aprila.

Proljećni sastanak će početi Globalnim parlamentarnim forumom, a na jednom od uvodnih sastanaka učestvovaće i direktorica MMF-a Kristalina Georgieva, objavio je MMF.

Ministri finansija, centralni bankari i kreatori politike će u Vašingtonu razgovarati o najurgentnijim pitanjima svjetske ekonomije i uticaju ratova, prije svega, u Ukrajini i Gazi na finansijsku stabilnost u svijetu.

Skup u Vašingtonu okupiće guvernere centralnih banaka, ministre finansija i razvoja, članove parlamenta, rukovodioce privatnog sektora, predstavnike organizacija civilnog društva i akademike kako bi razgovarali o pitanjima od globalnog značaja.

Diskutovaće se o svjetskoj ekonomskoj perpsektivi, iskorijenjivanju siromaštva, ekonomskom razvoju i efikasnosti pomoći.

Glavni ministarski sastanci i događaji će se održati od 17. do 19. aprila, navedeno je na sajtu MMF-a.

MMF će u utorak, 16. aprila u 9.00 sati po lokalnom vremenu, objaviti Svjetske ekonomske izglede, publikaciju koju pruža sveobuhvatnu analizu globalne ekonomske situacije.

Analizu će predstaviti glavni ekonomista MMF-a Pierre-Olivier Gourinchas.

Ova publikacija, koja se koristi kao dokumentacija za sastanke Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta, objavljuje se dva puta godišnje, obično u aprilu i oktobru, prenijela je agencija Tanjug.