Projekt od 1,5 milijardi KM zvanično propao

0

Vjerovatno je u nepovrat otišlo uloženih 20 miliona KM u radove za pripremu terena

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine raskinula je ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Ugovor je potpisan prije deset godina, a izgradnja nikada nije počela zbog američkih sankcija kineskim kompanijama i nemogućnosti da se u Blok 7 ugradi američka tehnologija.

Elektroprivreda BiH nije prihvatila kineski prijedlog o alternativnim dobavljačima ključne opreme i cijeli projekat je doživio očekivani kraj. Podsjetimo da je vrijednost investicije trebala biti 1,5 milijardi KM.

Kako od Bloka 7 Termoelektrane Tuzla definitivno neće biti ništa, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine mora tražiti alternativu kako bi se održala energetska samostalnost.

Postojeći blokovi Termoelektrane Tuzla će se modernizirati i prilagoditi traženim standardima emisije CO2, najavljuje federalni premijer, a jedna od alternativa Bloku 7 je i izgradnja tri hidroelektrane na rijeci Drini.

– Gdje bi, preko Vijeća ministara, i naravno Državne komisije za koncesije, zajedno sa Republikom Srbijom dogovorili izgradnju tri hidroelektrane po principu 50-50 posto, gdje bi u ovih 50 posto Bosna i Hercegovina bila Elektroprivreda Republike Srpske i Elektroprivreda Federacije BiH, kao ravnopravni partneri – rekao je Nermin Nikšić, premijer FBiH.

Vjerovatno je u nepovrat otišlo uloženih 20 miliona KM u radove za pripremu terena za Blok 7, a još je nepoznanica šta će biti sa 214 miliona KM, koje su uplaćene avansno Kinezima za gradnju Bloka 7.

– Bilo bi možda najbolje da sačekamo ovu informaciju i da je dobro izanaliziramo i da vam damo potpunu i tačnu i preciznu informaciju, što će biti vrlo brzo – ističe Vedran Lakić, ministar industrije, energetike i rudarstva FBiH.

Prihvaćene obaveze naše zemlje prema Evropskoj energetskoj zajednici moraju se poštovati, ali energetski stručnjaci upozoravaju vlasti da ne smiju brzopleto donositi odluke u procesu energetske tranzicije. Neminovno je, ako se hoće održati energetska nezavisnost, da se osigura jedan miks energetskih izvora.

– Ali, da ne bude ekskluzivno ili mini hidroelektrane ili vjetroelektrane ili solarne elektrane. Svi oni skupa imaju negativan uticaj na okolinu, da se sad ne upuštam u te detalje i da objašnjavam. Dakle, ništa nije idealno, ali se sve to može harmonizirati, i spaljivanje otpada i biomase – navodi Mirsad Džonlagić, energetski stručnjak.

Zbog problema u federalnim rudnicima uglja, neminovna su poskupljenja struje. Međutim, pojedini parlamentarci upozoravaju Elektroprivredu Bosne i Hercegovine da nije odabrala dobar metod za dizanje cijena struje. Uvođenje blok tarife u formiranju novih, viših cijena električne energije bi moglo, kao diskriminatorno rješenje, biti oboreno na ustavnom sudu.

Izvor: BHRT